NRK Meny
Normal

– Få vet at dagens hasj er «bolet»

TØNSBERG (NRK): – Den inneholder mer psykosefremkallende stoffer og er lett tilgjengelig for ungdom, advarer politibetjent Camilla Hålien.

hasj

FARLIGERE ENN FØR: Undersøkelser som er gjort av Kripos viser at THC-innholdet i hasj har økt markant de siste årene. Dette stoffet kan føre til psykoser, angst og hukommelsestap.

Foto: MARK BLINCH / Reuters Creative

– Hittil har ingen jeg har snakket med vært klar over at innholdet i hasjen er forandret, forteller politibetjent Camilla Hålien. Hun jobber ved ungdomsavsnittet hos politiet i Tønsberg.

Psykosefremkallende

Hålien forteller at svært få ungdommer og foreldre er klar over at hasjen som finnes på dagens marked er «bolet».

Politiet om russ

ADVARER MOT PSYKOSER: Tester du ut hasj én gang kan det være nok til å fremkalle en psykose, forteller politibetjent Camilla Hålien.

Foto: Tanita Wassås Kveinå / NRK

Undersøkelser som er gjort av Kripos i Norge, har vist at THC-innholdet i hasj har økt markant de siste årene.

Samtidig er det mindre av stoffet CBD (cannabidiol) som kan motvirke flere av effektene som THC (Delta-9-tetrahydrocannabinol) har. THC kan øke angst, redusere hukommelsen og føre til psykotiske symptomer.

– Det betyr at du kan havne i en psykose dersom du tester ut hasj kun én gang, forklarer Hålien.

– Kan for lite

NRK besøker Kongseik ungdomsskole i Tønsberg for å teste hasjkunnskapene til to tiendeklassejenter.

– Jeg kan veldig lite om hasj, det virker så fjernt, men det kan jo hende man kommer borti det eller kjenner noen som gjør det, sier Idun Pettersvold Aagre.

Jentene får utdelt hvert sitt ark med følgende påstander om hasj: Hasj er like farlig som alkohol, hasj er farligere nå enn før og du kan få en psykose hvis du tester hasj én gang. De skal svare på om de tror dette er fleip eller fakta.

– Jeg er ganske sikker på at hasj er farligere nå enn før, fordi jeg har sett et TV-program om det, forteller Tiril Holmøy Olsen.

Når jentene sjekker fasiten viser det seg at den ene har to av tre riktige, mens den andre har kun én riktig.

– Vi kunne gjerne lært mer om hasj. Det var overraskende at man kan få en psykose etter å ha testet hasj én gang, sier de begge.

Jentene på Kongseik ungdomsskole

TESTER KUNNSKAPENE: Tiendeklassingene Idun Pettersvold Aagre (f.v.) og Tiril Holmøy Olsen konstaterer at de kan for lite om hasj.

Foto: Linn Løkken / NRK

– Testet stoff som 9-åring

I samtaler politiet har hatt med ungdommer forteller enkelte at de var 9 år da de testet stoff for første gang.

– Foreldre må snakke om stoff med barna sine tidlig, gjerne når de starter på ungdomsskolen. Presenter rene fakta for barna, er Håliens beste råd.

Selv om 70 prosent av ungdommene i Vestfold oppgir at de aldri har røyket hasj, er det fremdeles stadig nye ungdommer som kommer inn i miljøet.

– Enkelte foreldre tenker at «det gikk jo bra med meg», men de skal være klar over at stoffene har endret seg siden de var unge, sier Hålien.