Selv om amatører bruker mindre tid i smøreboden, kan lufta der sammenlignes med den man finner hos proffene.
Det viser målinger gjort av Folkehelseinstituttet, som ber hobbyløpere og foreldre ta samme forholdsregler som heltidssmørere.
Hos forhandlere merkes det at folk er mer opptatt av sikkerhet enn før.
– Det er naturlig når det skrives så mye om det. Men jeg tror det viktigste er å bruke hode. De som har fått plager er stort sett folk som har stått 20 år i smøreboden og smurt ski fra morgen til kveld, sier Truls Aabol, i sportsbutikken Olympia Sport i Tønsberg.
Fortsatt skepsis
Folkehelseinstituttet anbefaler god ventilasjon hvis du smører innendørs. I tillegg bør man beskytte seg med maske, jobbe med riktig temperatur og unngå direkte kontakt med fluorprodukter.
Jørgen Aukland, som har brukt mye tid i både skispor og smøreboder, synes rådene er fornuftige.
Han tror det blir stadig færre som er villige til å risikere helsa for å tjene noen sekunder i sporet.
– Jeg kjenner noen gamle smørere som har tilbrakt et helt liv i smøreboden, og som er skeptiske til den nye informasjonen om at pulveret kan være farlig, men til og med de er blitt nøye med å lufte godt ut og bruke maske og hansker når de jobber med skia, sier Aukland.
– Jeg skal innrømme at jeg har brukt lite utstyr tidligere, men nå tar jeg det mer på alvor.
Pulver er verstingen
Flourpulver som varmes inn i skiene har blitt sett på som verstingen, men også der går utviklingen i riktig retning, mener Aabol hos Olympia Sport.
– Det har kommet noen andre produkter man ikke trenger mye varme, for å bruke. Det er dampen fra strykejernet som er farligst, i tillegg til støvpartiklene som kommer når man børster av skia, sier han.