– Uten behandling dør jeg

Lena Vuorinen fra Horten var 37 år da hun fikk brystkreft. Hun har hatt svært gode resultater med cellegiftbehandlingen Kadcyla og antall kreftceller er over halvert. Nå er det plutselig stopp med cellegiftbehandlingen.

Lena Vuorinen

Lena Vuorinen fra Horten sier hun kommer til å dø uten behandling.

Foto: Lina Gaganis

SISTE: Legemiddelverket snur i saken. Les hele saken her.

– Jeg trodde aldri jeg skulle bli 38 år og nå er jeg 42. Jeg vil bare ha tid. Jeg kan ikke se for meg at jeg lever til jeg er 80, men jeg vil ha så mange måneder, kanskje år, som overhodet mulig.

Lena har hatt kreft i fem år og forteller at hun vil dø nå som hun ikke får videre behandling.

– Jeg har fått behandling i noen måneder og nå blir den revet bort fra meg. Jeg har en veldig aggressiv krefttype, får ikke jeg behandling så dør jeg, og jeg kommer til å dø relativt raskt uten videre behandling.

Kreftceller halvert

De gode resultatene med cellegiftbehandlingen gjorde at Lena igjen turde å håpe.

– Jeg har selv sett på CT bilder at over halvparten av kreftcellene er borte, og det bare på tre behandlinger. Jeg var i ferd med å dø i vår og nå sitter jeg her relativt frisk.

Lena mangler verken hår eller øyenbryn. Det er nemlig slik at cellegiftbehandlingen hun har fått har langt færre bivirkninger enn annen cellegift.

– Denne cellegiften gjør ikke at man mister hår. Jeg trengte heller ikke ekstra oksygen for å bevege meg, det er fordi at denne kuren kun angriper kreftcellene og ikke friske celler, sier Lena.

– Hvordan føltes det da å ikke få denne behandlingen?

– Det var et slag i trynet, det har vært utrolig tøft. Jeg kjente at det virket og nå er det bare revet vekk fra meg.

– Forferdelig å oppleve dette

– Jeg synes det er helt forferdelig å være med å oppleve dette, sier
seksjonsleder på kreftavdelingen ved Sykehuset Vestfold, Ole Kristian Andersen.

– Vi havnet i en umulig situasjon for denne pasienten, men også generelt. Vi har store problemer med å ta i bruk nye og dyre medisiner.

Når det gjelder Kadcyla, som vi har gitt henne, så ble den skaffet i det som heter «tidlig tilgjengelighetsprogram», forklarer seksjonslederen. Det er en ordning der industrien, før medisinen er registrert og godkjent i Norge, forsyner oss gratis med den for bruk til pasientens beste.

Innskjerpet reglene

Ole Kristian Andersen forklarer at Legemiddelverket har nå innskjerpet reglene, slik at når Kadcyla nå er godkjent i Europa for øvrig, så stopper forsyningene av gratis medisin.

– Da må vi forholde oss til den prisen denne medisinen har, og det er i overkant, sier Andersen.

Resten av Kadcyla-behandlingsserien av Lena Vuorinen vil koste over én million kroner.

– Dersom vi tar med andre pasienter med samme behov som henne, så vil vi bruke opp hele vårt medisinbudsjett på ett år på denne medisinen alene.

Ole Kristian Andersen sier det skaper et forferdelig dilemma, og ennå vanskeligere å forstå for den det gjelder, når det er medisinsk faglig grunn til å gi denne behandlingen.

Andersen sier han ikke er sikker på om en innsamling, slik venner av Lena har startet, er veien å gå.

Flere med samme behov

– Dette må sees på opp mot andre pasienter med samme behov. Selv om dette er en forferdelig tragisk situasjon for henne, så er det 15–20 andre kvinner i Vestfold som har behov og potensielt har nytte av denne behandlingen. Jeg må også se på andre pasienter med samme behov, sier legen.

Andersen ønsker ikke å kommentere om Lena Vuorinen kan få behandlingen dersom det blir samlet inn nok penger.

– Vi burde visst om innstrammingen fra Legemiddelverket når vi startet behandlingen med Kadcyla og at den kunne bli avsluttet brått uavhengig av hvilket resultat behandlingen hadde, sier Ole Kristian Andersen.

Sykehuset i Vestfold har hatt kreftbehandling som satsingsområde over lang tid og budsjettene blir økt innenfor det som er mulig. Det er et stort økonomisk sprang å ta for å få til den behandlingen Lena Vuorinen og andre vil ha nytte av.

– Problem i hele landet

– Dette er ikke bare et problem hos oss, men hos alle som driver kreftbehandling i Norge, sier Andersen, som regner med at helseministeren oppfatter situasjonen.

Spres på Facebook

I en kommentar som har spredd seg på Facebook som ild i tørt gress skriver hun: «Staten Norge og Legemiddelverket er i ferd med å spikre igjen kista mi».

I innlegget forteller hun sin historie og den fenger tydeligvis. Et ukjent antall mennesker har spredd kommentaren. I tillegg har det blitt startet en innsamlingsaksjon for Lena på Facebook.

– Jeg kunne aldri forestilt meg at min historie fenger så mange. Jeg håper at dette og media kan hjelpe meg til å få behandling. For denne saken gjelder ikke bare meg, den gjelder mange andre.