NRK Meny
Normal

Får ikke fri sankthansdagen

Ansatte i Tønsberg får ikke tilbake fridagen etter å ha tapt rettssaken mot kommunen.

Sankthansfeiring på Ringshaug utenfor Tønsberg

TRADISJONSRIK: Sankthansfeiring med bål har lange tradisjoner i Vestfold. Bildet er fra Ringshaug utenfor Tønsberg i 2005.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Ti fagforeninger i Tønsberg gikk til rettssak for å få tilbake ordningen med fri sankthansdagen. Fridagen stod sterkt i Vestfold fram til 1990-tallet, men nå er det bare Sandefjord kommune som gir kommuneansatte fri dagen etter sankthansaften.

Nå har Tønsberg tingrett frikjent kommunen. Fagforeningene må derimot betale saksomkostninger, til sammen 97 063 kroner.

– Ikke vanskelig

I dommen står det at Tønsberg kommune har vunnet saken fullt ut, og at retten ikke fant avgjørelsen spesielt vanskelig.

– Dette var gledelig og egentlig forventet. Jeg håper saken er over nå og at vi kan fortsette det gode samarbeidet vi har med tillitsvalgte i Tønsberg kommune, sier rådmann Geir Viksand.

Tønsberg kommune avviklet fri på sankthansdagen i 2011. Da argumenterte de med at fridagen ble urettferdig siden ikke alle i kommunen fikk fri, blant annet ansatte i helse- og omsorgssektoren.

Partene i rettssak om fri på sankthansdagen i Tønsberg kommune

Kjetil Edvardsen og Kjetil Bjørntvedt representerte de kommuneansatte i rettssaken, mens advokat Cecilie Roaldsøy Sæther og personalsjef Aase Hovland Volle representerte Tønsberg kommune.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Lange tradisjoner

I stedet fikk alle ansatte en ekstra fridag de skulle bruke på helsefremmende tiltak. Men denne dagen ble for dyr i en tid da kommunen hadde dårlig økonomi, og avtalen ble avviklet i 2014. Da mente de kommuneansatte at de skulle ha tilbake fri på sankthansdagen.

De ansattes advokat, Kjetil Edvardsen, argumenterte med at dagen har lange tradisjoner.

– Fri på sankthansdagen gir anledning til å bevare å feire den viktige tradisjonen her i Vestfold, sa Edvardsen under rettssaken.

– Liten økonomisk betydning

Tønsberg tingrett mener de ansatte ikke har rett til fri med lønn på sankthansdagen, og kan heller ikke se at de individuelle arbeidsavtalene kan tolkes slik. De mener heller ikke at kommunens saksbehandling ved avviklingen er i strid med reglene.

Tingretten mener også at den økonomiske betydningen for ansatte i Tønsberg kommune er liten, og at ansatte i betydelig grad kan ta fri sankthansdagen ved avspasering.