Far dømt for seksuelle overgrep mot døtrene

LARVIK (NRK:) Overgrepene startet i 2011, da døtrene var fem og åtte år gamle.

Tingrett rettsal

DØMT: En mann har forgrepet seg på sine unge døtre i tre år, mener Larvik tingrett. Han ble dømt til åtte års fengsel.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

En familiefar i slutten av 40-årene fra Larvik er i Larvik tingrett dømt til åtte års fengsel for seksuelle overgrep mot sine to døtre.

Overgrepene startet i familiens hjem i 2011, og fortsatte fram til september 2014.

Skolen reagerte

Allerede i 2011 var moren og døtrene på krisesenteret i Tønsberg, etter en melding om at faren slo kona og barna sine. Den gangen ble det sendt bekymringsmelding til barnevernet.

Da den yngste jenta begynte på skolen, reagerte lærere på at hun hadde mange blåmerker. Også da ble det sendt bekymringsmeldinger til barnevernet ved flere anledninger. Saken ble undersøkt, men henlagt da foreldrene ikke samtykket til hjelpetiltak.

Ved starten av 4. klasse talte en gymlærer 16 blåmerker på kroppen til den yngste jenta. Barnevernet ble igjen kontaktet, og i en samordnet aksjon med politiet ble jentene henta på skolen i september 2014.

Fant biologiske spor

De seksuelle handlingene faren utførte mot døtrene er av svært grov karakter.

Da jentene ble undersøkt av lege denne septemberdagen i 2014, ble det funnet biologiske spor på kroppen.

Retten finner det utover enhver rimelig tvil at familiefaren er skyldig i seksuelle overgrep.

Faren er også dømt for å ha utført vold mot døtrene, blant annet slag, klyping og å holde hardt i dem slik at de fikk blåmerker.

I tillegg til fengselsstraffen er den yngste dattera tilkjent 275 000 kroner i erstatning, mens den eldste jenta får 250 000 kroner.

Faren nektet straffskyld, får støtte av moren

I retten nektet faren for å ha utført seksuelle handlinger mot moren. Ifølge Østlands-Posten mener mannen at dette er historier som oppsto som følge av påvirkning fra barnevernet. Østlands-Posten skriver også at moren støttet ektemannen da hun forklarte seg i retten. I politiavhør i 2014 skal hun imidlertid ha støttet døtrene.

Forklarte alt i avhør

Jentene ble avhørt ved flere anledninger, her forklarte begge at faren hadde tatt på dem og gjort seksuelle handlinger med dem.

I retten benektet faren alt utenom at han har slått den yngste dattera i oppdragerøyemed. Ifølge dommen skal volden ha kommet ofte helt plutselig uten at jentene skjønte hvorfor.

Foreldrene har mistet omsorgsretten og jentene har siden 2014 bodd i beredskapshjem.