Hopp til innhold

– Skarvekolonien ser ut som en søppeldynge

Skarven bygger reir av det den finner i skjærgården. Når mange av reirene bygges av plastavfall og taurester, sier det noe om hvor mye plast det er i skjærgården vår.

Flere reir med søppel i.
Foto: Philip Hofgaard / NRK

Skjærgårdstjenesten rydder øyer hele året. Særlig på høsten går mye tid med til å rydde fuglereservater på oppdrag fra Statens naturoppsyn.

Da Ove Christoffersen var innom øya Fjærskjær i Færder nasjonalpark, ble han møtt av et trist syn – flere skarvereir var fulle av plast og annet søppel.

– Plastforurensing har vært i fokus i det siste, og når du ser hva det gjør ute i en fuglekoloni som dette, er det et trist syn. Det viser viktigheten av å holde fokus på marint avfall, og at folk fortsetter å plukke dette fra strendene våre, sier Christoffersen.

Reir av søppel.

SØPPEL:– En blir litt lei seg, sier Ove Kristoffersen om hva reirene på Fjærskjær består av.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Utnytter høsten

Det er nå om høsten de har mulighet til å rydde slik at fuglene som kommer tilbake neste år, ikke setter seg fast i egne reir og dør.

– Vi må passe på nå som det ikke er fugl i reservatene. På høsten og utover har vi en mulighet til å gå inn å rydde for å unngå ting som dette, sier Christoffersen.

De holder seg til å ta vekk topplagene med plast i, og lar resten stå. Det er nemlig viktig å ikke ta med seg alt, opplyser han.

– Reiret bør bestå sånn noenlunde slik at fuglen kommer tilbake og fortsetter å bruke det neste sesong. Fjerner vi alt, ødelegger vi hekkeplassen for fuglen.

Dødsfeller for fuglene

– Det er bare trist. Det er ikke noen stor naturopplevelse å komme til en slik flott skarvekoloni, så ser det ut som en søppeldynge, sier Per Espen Fjeld i Statens naturoppsyn.

Også han synes det er synd å se alt søppelet i reirene. Han ser på det som et bilde på all forsøplingen i havet.

Taurester i et reir.
Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Skarven plukker ting her og der, så dette viser at det er mye plast rundt omkring. I tillegg er det direkte farlig. Fugl setter seg fast, og da sulter de i hjel.

Mates med søppel

Søppelet er ikke kun potensielle feller. Fugler kan også finne på å spise det og fore fugleungene med det, og det er det ikke alle som overlever, forteller Fjeld.

Onsdag fjernet han og Christoffersen mye av søppelet i reirene for å fjerne risikoen for at fugl skal sette seg fast.

– Det er dødsfeller, rett og slett. Det er bare å få det vekk, sier Fjeld.

Per Espen Fjeld viser frem søppel i reir.

MYE: – Vi kan dra ut en del og reiret er mer eller mindre intakt likevel, sier Per Espen Fjeld.

Foto: Philip Hofgaard / NRK