Skotørker tok fyr - familie reddet av røykvarsler

En familie på fire ble reddet av røykvarslerne da det brant på vaskerommet i natt. Slik gjør du dersom du oppdager en brann.

Brann skotørker

BRANNTEPPE: Slik så brannteppet ut etter at brannen var slukket.

Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

Klokka 01.33 natt til onsdag rykket brannmannskapene ut til en enebolig på Råel i Tønsberg.

– Det var mye røyk i hele boligen da vi kom fram. Familien hadde evakuert, opplyser brannmester i Tønsberg, Rune Loraas.

Røykdykkerne gikk umiddelbart inn i huset da de kom fram.

Røykvarsler gikk av

– De fant en ferdig slukket brann på vaskerommet, takket være innsatsen til beboerne, sier Loraas.

Ifølge brannvesenet merket ikke beboerne noe før røykvarslerne pep, da fant de en skotørker som brant på vaskerommet.

– De la et brannteppe over og benyttet et brannslokningsapparat med skum. Deretter lukket de døra til brannrommet, og gikk ut av boligen. Forbilledlig innsats, som var nok til å slokke brannen, sier brannmester Rune Loraas.

Skotørkeren ble ifølge brannvesenet omformet til en forkullet plastklump under brannteppet. Selv med vifter for å fjerne røyken, var røyklukten så sterk at familien måtte overnatte på hotell.

Redde, varsle slokke

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er det tre retningslinjer man bør følge når man oppdager en brann.

Redde

Hvis du er den som oppdager brann, sørg for å varsle de andre i boligen. Rop "Brann! Brann!". Hjelp hverandre slik at alle kommer seg ut i sikkerhet. Møt opp på et avtalt møtested slik at dere raskt for oversikt over at alle er ute.

Varsle

Varsle brannvesenet på nødnummer 110. Oppgi nøyaktig adresse. Følg instruksene fra brannvesenet. Ikke legg på før du får beskjed om at det er greit.

Slokke

Dersom brannen ikke har blitt større enn at det er mulig å slokke den, forsøk å slokke med husbrannslange eller brannslokkingsapparat. Hvis brannen utvikler seg raskt, overlat jobben til brannvesenet. Husk at røyken er svært giftig.

Du må selv avgjøre rekkefølgen på disse punktene ut fra den aktuelle situasjonen. Du må likevel alltid sørge for å tilkalle hjelp.

Kilde: sikkerhverdag.no