- Har ikke råd til klassebesøk

Antall skolebesøk på Saga Oseberg blir halvert dette året.

Elevene leker seg i Saga Oseberg

HØVEDSMANN: Geir Røvik har besøk av en skoleklasse fra Borgheim ungdomsskole på Nøtterøy.

Elevene på Borgheim ungdomsskole styrer Saga Oseberg på autentisk vis. En styrer med rorkulten og resten sitter med årene i hendene.

Høstens planlagte tur forvitret på grunn av dårlig vær, og igjen bøtter det ned. Men det hindrer ikke høvedsmann om bord, Geir Røvik, i å fortelle om vikingtiden og Osebergskipet.

Likevel, i fjor fikk langt flere skoleklasser dra på tur med Røvik og Saga Oseberg.

– Vi tok med 40 klasser i fjor, men 20 i år, forteller Røvik.

Han sier styret i Stiftelsen Nytt Osebergskip har vedtatt å halvere antall skoleklasser på grunn av økonomi, i tillegg til at det er vanskelig å finne frivillige på dagen.

– Det er synd, men ting er ikke alltid så enkelt å løse. Jeg synes dette er et godt tilbud som planter interessen om vikingtid hos ungdom, sier Røvik.

Ekskluderer kommuner

Styreleder i Stiftelsen Nytt Osebergskip, Einar Chr. Erlingsen, sier skoleklassene på Nøtterøy, Tjøme og Andebu i år ikke får være med på roturer med undervisning på Saga Oseberg. Tønsberg har bidratt med såpass mye penger at de fortsatte å tilbudet for elevene i den kommunen.

– Det er et sikkerhetsspørsmål, egentlig, sier Erlingsen.

Båten skal alltid ha et mannskap på fem, men i fjor måtte de bruke betalte båtbyggere, som holdt på med andre prosjekter, til å jobbe som frivillige i arbeidstiden for å følge den regelen.

– Det kunne vi ikke fortsette med. Andebu, Nøtterøy og Tjøme kommuner forsto det da vi fortalte om situasjonen, sier Erlingsen.

– Vi håper jo at så mange klasser kan få tilbudet i fremtiden, så vi ønsker å ta det opp saken igjen om et års tid eller to, forteller Erlingsen.

PS! Borgheim ungdomsskole (i videoen over) hadde en tur til gode fra i fjor da turen ble avlyst.