Nå blir dette nasjonalpark

Regjeringen har vedtatt at skjærgården utenfor Tjøme og Nøtterøy i Vestfold blir Færder nasjonalpark.

Færder fyr

Ferder fyr blir en del av nasjonalparken.

Foto: Erik Thorberg / Scanpix

– Dette er et flott og spesielt naturområde, sier miljøvernminister Bård
Vegar Solhjell (SV) til NRK.no.

Miljøvernministrer sier området har et godt spennende kystlandskap hvor
naturen er rik og variert, men også en havbunn som er veldig forskjellig artet med et rikt plante- og dyreliv under havoverflaten.

Bård Vegar Solhjell sier dette er et viktig utfartsområde, og at Norge trenger mange flere nasjonalparker ved sjøen, i tillegg til alle vi har i fjellet.

– I en nasjonalpark kan alminnelig bruk, altså fotturer, jakt og fiske, bruk av fritidsbåt og slik, fortsette akkurat som før. Det som derimot er svært strengt regulert, er all mulig type utbygging, sier Solhjell.

Kongeparet på Verdens ende

Under kongeparets besøk på Tjøme i 2012 (bildet), sa Kongen at han så fram til at Færder nasjonalpark ville bli fremmet for Kongen i statsråd. Nå skjer det 23. august. I bakgrunnen på bildet ser vi deler av kysten som blir med i nasjonalparken.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Naturen har første prioritet

I nasjonalparkene skal naturen ha første prioritet. Vi skal ha bruk av områdene, men en skånsom bruk slik at områdene sikret for kommende slekter.

Tjøme kommune ønsker å opprette et nasjonalparksenter på Verdes Ende.
Der blir også den offisielle åpningen av Færder nasjonalpark 31. august. Men før det skal saken formelt fremmes for Kongen i statsråd 23. august.

Kongefamilien har hytte på Tjøme, og Kongen er glad i området. Under det offisielle kongebesøket i Vestfold i 2012, uttalte Kongen at han så fram til å få saken fremmet i statsråd.