Her er Facebook forbudt

Nå er det slutt på at elevene kan surfe på sosiale medier i timene.

Kolbjørn Haugen (til v) og Eirik Christoffer Hamre

Kolbjørn Haugen (til v) og Eirik Christoffer Hamre er enige i at det bør være restriksjoner på bruk av Facebook i skoletida.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

De første signalene kom fra lærere. De mente at elevene ikke klarte å konsentere seg i timene fordi de surfet på Facebook, Twitter og andre sosiale medier, sier assisterende utdanningsdirektør i Vestfold fylkeskommune , Thorbjørn Nygaard.

– Klagene havnet hos oss, og vi la opp til at det skulle innføres begrensinger på bruken av sosiale medier ved alle de videregående skolene i fylket, sier han til NRK.no.

Grønt lys fra elevene

Fylkeskommunen ba fylkeselevrådet (består av representanter for elevrådene ved de enkelte skolene) vurdere en slik begrensing. Der ble det gitt grønt lys, forteller fylkeselevrådsleder Eirik Christoffer Hamre.

– Vi ser jo at selv om elevene har ansvar for egen læring, så er mange elever litt udisiplinerte og prøver gjerne å komme seg inn på sosiale medier. Det tar mye tid og er forstyrrende både for elevene og lærerne.

Artikkelen fortsetter under bildet

"Blocked by your organization"

Dette er siden elevene får opp hvis de forsøker å logge seg inn på Facebook i timen.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Stengt i timen

Hver skole har valgt sin egen måte å begrense bruken på, men i utgangspunktet skal det fungere slik at tilgangen er stengt i timene og åpen i friminutter og pauser. Hamre, som er elev ved Sandefjord videregående skole, mener fokuset på læring er viktig.

– Det er jo derfor vi er her på skolen. Vi har dessuten fått positive tilbakemeldinger fra elevene.

Les også:

- Facebook presser rettskrivingen

Har vært etterlyst

Dermed har de videregående skolene i Vestfold gjort det Utdanningsforbundet etterlyste for to år siden. Organisasjonen gikk ut mot bruk av nettverktøy som YouTube og Facebook i skolen, og ønsket å innføre sterkere kontroll med hva elevene kan bruke PCene sine til.

Også kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell har tatt til orde for å innføre begrensinger i bruken av sosiale medier på skolene, og det er innført lignende restriksjoner også ved skoler i andre deler av landet.

Smutthull

Kolbjørn Haugen (nærmest) og Eirik Christoffer Hamre

Her har Kolbjørn Haugen (nærmest) og Eirik Christoffer Hamre møtt 'stengt dør' til Facebook.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Men der det finnes utfordringer, er det noen som lar seg friste. Det finnes nemlig smutthull. Selv etter at restriksjonene ble innført er det svært mange forsøk på å logge seg på Facebook ved Sandefjord videregående skole.

– På denne skolen, som har 2000 elever, er det hele 27 000 forsøk daglig på å komme seg inn, men vi vet ikke hvor mange av forsøkene som faktisk lykkes.

Det forteller Kolbjørn Haugen i hovedelevrådet ved Sandefjord videregående skole. Han viser NRK.no ett av smutthullene. Men om man kommer seg inn der, har det sine ulemper.

– Det blir vanskeligere og tar lengre tid fordi man må bruke mer tid på hver eneste side man klikker på.