NRK Meny
Normal

Få valgmuligheter for elever i arbeidsuka

Denne uka er elevene på Teigar ungdomsskole på Nøtterøy utplassert i arbeidslivet i tre dager. Men helst ville de hatt en hel uke.

Anne Stenersen Kok

BUTIKK: Anne Stenersen Kok har fått butikkjobb i arbeidsuka. Hun er på Norli i Tønsberg.

Foto: Kaja Maczko Christoffersen

For elevene i ungdomsskolen er arbeidsuka en veldig fin mulighet til å forstå hvordan arbeidslivet fungerer. Tidligere hadde elevene en hel uke, men nå er elevene utplassert i arbeidslivet i tre dager. Det synes elevene fra Teigar ungdomsskole er dumt.

– Det er litt dumt for med bare tre dager blir vi satt til små oppgaver, men med litt flere dager kunne vi kanskje fått lov til å gjøre litt større ting, sier Anne Stenersen Kok.

Årsaken til at arbeidsuka er kuttet ned til tre dager er at arbeidsuka kunne bli ensformig for elevene.

– Arbeidsuka skal gi elevene et innblikk i arbeidslivet, men de er bare 15 år og det er få oppgaver de kan gjøre. Det er ikke hensiktsmessig med en hel uke, sier Bjørn Andersen, rådgiver ved Teigar ungdomsskole.

– Vil lære kundeservice

Anne er hos Norli på Farmandstredet i arbeidsuka. Hun valgte å være der for å lære om kundeservice.

– Jeg vil jobbe med kundeservice senere også tenkte jeg dette var en aktiv jobb der det skjer litt mer enn å sitte på et kontor, sier Anne.

På Norli hjelper hun til med forskjellige små oppgaver.

– Jeg setter prislapper på varer, pakker ut nye varer og setter de inn i hyllene. Det er fint å være her og jeg kunne godt tenkt meg en slik jobb ved siden av skolen, sier hun.

Få valgmuligheter

De fleste av elevene er i barnehager, barneskoler og butikker. Mange ville gjerne prøvd noe annet, men det er vanskelig.

– Det er få arbeidsplasser som kan tilby elevene noe å gjøre i arbeidsuka. I mange jobber blir de bare gående og observere det som skjer, men butikker kan gi elevene små oppgaver. I tillegg er det lettere å få ja fra det offentlige, sier Andersen.

Simen Marinius Jacobsen Winje

SMÅ OPPGAVER: Simen Marinius Jacobsen Winje får oppgaver som å sortere post og gå med søppel.

Foto: Kaja Maczko Christoffersen

Også Simen Marinius Jacobsen Winje har arbeidsuka i en butikk. Han er hos Tønsberg optiske i Kammegaten.

– Jeg er glad i musikk og søkte på alle musikkbutikkene i byen, men av ulike årsaker kunne de ikke ta meg inn, men jeg kjenner de som driver optikerbutikken og de sa ja til at jeg fikk være her, forteller Simen.

Henter post

Simen hjelper også til med små oppgaver som å gå med søppel, hente post og sortere post som skal videre til kundene.

– Det er en fin jobb og jeg kjeder meg ikke. Det er varierte oppgaver og jeg tror jeg hadde likt å jobbe med dette, sier han.