Hopp til innhold

Få ønsker seg dette til jul

– Det er nok litt voksne bestemødre som fremdeles kjøper sølvbestikk i gave til jul, sier Norges Gullsmedforbund.

Sølvbestikk

Leter du etter en gave til unge mennesker er trolig sølvbestikk en dårlig idé.

Foto: Tanita Wassås Kveinå / NRK

Er du blant dem som alltid får en sølvskje til jul? Tall fra Norges Gullsmedforbund viser at sølvbestikk, som lenge har vært en stor del av den norske kulturarven, har mistet folkets gunst – i hvert fall blant de unge.

Les også:

– Sølvbestikk har vært veldig stort i Norge. Ikke noe annet land har solgt så mye sølvbestikk, og det har vært veldig mye av det i norske hjem. Nå har salget flatet ut og gått litt ned de siste årene, sier Ingebjørg Alfsen, administrerende direktør i Norges Gullsmedforbund.

Hun viser til at det inntil for få år siden var vanlig å samle på sølvbestikk, slik at man hadde bestikk til tolv personer da man giftet seg.

– Det er det mer eller mindre slutt på i dag.

Mindre populært

I en lang periode sto sølvbestikk for rundt 25 prosent av omsetningen til gullsmedforhandlerne.

–Slik er det ikke lenger, nå er det smykkesalg som troner øverst, forklarer Alfsen.

Er det færre som gir sølvbestikk i gave?

Før var det gjerne et statussymbol å ha sølvbestikk

Live Brekke, Elle Interiør

– Det er nok litt voksne bestemødre som fremdeles holder på den tradisjonen at de kjøper sølvbestikk i gave til jul. Som gave i bryllup er det imidlertid mye mer vanlig, sier Alfsen.

Statussymbol

Redaktør i Elle Interiør, Live Brekke, ser at sølvbestikkets status har endret seg.

– Før var det gjerne et statussymbol å ha sølvbestikk, og å kunne dekke på med det i finstua, men nå tror jeg det er mer vanlig å ønske seg en designerstol eller et maleri. Det er en litt annen prioritering, forklarer hun.

Brekke mener unge i dag er mindre opptatt av å ha sølvbestikk, og at skillene på «fint» og «til hverdags» har blitt visket mer ut.

–Man har gjerne ikke to serviser lenger. Man tenker litt mer praktisk og bruker gjerne finserviset hele året. Det er noe med det praktiske også, man har ikke så god plass i kjøkkenskapet. Men man setter pris på å arve det, arvegods er populært, og man vil gjerne ta vare på tradisjoner.

Etablerer seg senere

Alfsen tror unge i dag blir mer opptatt av sølvtøy senere i livet.

– Man etablerer seg senere, man studerer lengre, flytter rundt omkring, og da er det ikke så vanlig å ta med seg sølvbestikk, sier hun og legger til:

– Men vi ser at hvis man har arvet litt av et mønster, så supplerer man.

Les også:

Sølv er bakteriedrepende

En stor produsent av sølvbestikk er sølvvareprodusenten Th. Marthinsen i Tønsberg. Eier Mathilde Marthinsen har merket den negative trenden, men er helt klar på at den nå er i ferd med å snu.

– Vi har merket det, men nå har vi også merket at den trenden har snudd. Folk blir mer opptatt av hva de spiser, det har blitt mer gourmetmat og man er mer opptatt av smaken på maten. Sølv har den egenskapen at den dreper bakterier, så det er ingen bakterier som fester seg på sølvet, og det er således hygienisk riktig å spise med.

Eier av Th.Marthinsen i Tønsberg, Mathilde Marthinsen, viser frem sølvbestikk.

Eier av Th. Marthinsen, Mathilde Marthinsen, mener den negative trenden man har sett i salg av sølvbestikk allerede har snudd.

Foto: Tanita Wassås Kveinå / NRK

Marthinsen mener nedgangen kan ses i sammenheng med bruk- og kast-mentaliteten som har regjert de siste årene.

– Det var Ikea, det var billig, alle kunne få alt, og det var om å gjøre å ikke bruke så mye penger, men heller ha mange ting. Nå har det gått over til at vi har blitt mer miljøvennlige, vi skal ta vare på ting, vi stripper kanskje hjemmene våre mer, har færre pyntegjenstander, og jeg tror det har blitt slik at når vi først kjøper noe, så kjøper vi noe ordentlig.

Puss til besvær?

Sølvtøypussen er i hvert fall ingen grunn til å holde seg unna sølvbestikket, skal vi tro Alfsen.

– Det er ikke noe stress. I dag finnes det så mange gode metoder for å pusse sølvtøy. Nå kan du bare dyppe det i en løsning og skylle det, det er ingen jobb.

Hun understreker at det er med sølvbestikk som med alle andre trender, det går i sirkler.

– I perioder er man ikke opptatt av tradisjoner, og så kommer det tider hvor man er mer opptatt av tradisjon og håndverk. Hvis man arver ting fra bestemor som man husker fra barndommen, så gir det en viktig merverdi til tingene.