Hopp til innhold

– Problematisk med så få kvinnelige leger

I Tønsberg er bare én fjerdedel av fastlegene kvinner og de har i realiteten ingen kapasitet. Forholdene er omtrent de samme i andre Vestfold-kommuner. – Problematisk, sier flere kvinner.

Legebesøk

FULLE LISTER: I Vestfold generelt er det langt flere mannlige fastleger enn kvinnelige. De aller fleste kvinnelige legene har sprengt kapasitet (illustrasjon).

Foto: COLOURBOX

I Tønsberg er bare 10 av 36 fastleger kvinner. Bare én av disse har ledig plass, men de er reservert for flyktninger.

Forholdene er omtrent de samme i de andre Vestfold-kommunene. I Sandefjord er for eksempel bare 11 av 38 fastleger kvinner, og alle har sprengt kapasitet.

– Det er veldig synd at det er så få kvinnelige fastleger i Vestfold. Jeg har selv en kvinnelig lege og er veldig fornøyd med det. Når jeg er syk eller har et eller annet problem føler jeg at hun kan relatere seg til det på en annen og bedre måte enn en mann, sier Helene Allum Hørthe (29), som bor i Oslo.

Olga Bergseter (74) fra Tønsberg har hatt kvinnelige fastleger nesten hele livet.

Helene Allum Hørthe

FORSTÅELSE: Helene Hørthe (29) føler at kvinnelige fastleger forstår henne bedre enn mannlige.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

De har jeg vært veldig fornøyd med. Nå er de dessverre pensjonister, derfor går jeg til en ung gutt for første gang. For meg har det vært viktig å gå til kvinnelige leger fordi de er lettere å prate med enn menn, og forstår oss kvinner bedre. Så enkelt er det, sier hun.

Kommunen beklager

Kommuneoverlege i Tønsberg Sigmund Skei beklager den lave andelen av kvinnelige fastleger i byen.

Sigmund Skei.

KOMMER SEG: Sigmund Skei, kommuneoverlege i Tønsberg, tror at kommunen klarer å kjønnsbalansen blant fastleger blir bedre om noen år.

Foto: Anette D. Stensholt

– Kommunen er klar over at mange kvinner ønsker å gå til fastleger av samme kjønn. Når vi har lyst ut fastlegestillinger de siste årene har vi oppfordret kvinner til å søke, og det vil vi også gjøre i framtida. Trolig blir kjønnsbalansen blant fastleger i Tønsberg bedre om noen år, sier han.

De siste månedene har det vært mye fokus på at kvinner over 25 år bør ta celleprøve av livmorhalsen for å unngå kreft.

Charlotte Karlsen (26) fra Tønsberg frykter at mangelen på kvinnelige leger kan føre til at unge kvinner venter for lenge med å ta undersøkelser som dette.

– Det tar gjerne lang tid å få plass hos kvinnelige fastleger når de først har fulle lister. Jeg håper at unge jenter føler at det er greit å gå til en mann i mellomtiden, sier Karlsen, som selv foretrekker å gå til en kvinnelig fastlege.

– Velger andre legejobber

Charlotte Karlsen

SAMME KJØNN: – Jeg synes det er lettere å stille spørsmål til min kvinnelige fastlege enn til en mannlig lege, og jeg føler at jeg møter mer forståelse, sier Charlotte Karlsen (26).

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Ifølge Skei har det lenge vært tradisjon for mannlige fastleger.

– De har også pleid å sitte i stillingene sine lenge.

At det er få kvinnelige fastleger står i motsetning til at det er en overflod av kvinner på medisinstudier landet rundt. Og slik har det vært i flere år – kjønnsbalansen er cirka 70–30.

Skei anser fastlegejobber som tunge legejobber. Han tror derfor at mange kvinner velger andre type legejobber.

– Som fastlege er man selvstendig næringsdrivende, i motsetning til andre yrker innenfor helsevesenet. Man har mange forpliktelser utover pasientene, blant annet arbeidsgiveransvar overfor legesekretærer og andre på kontoret. For småbarnsforeldre og spesielt kvinner kan det være vanskelig å kombinere slike jobber med et vanlig familieliv, sier han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark