Få gjesteplasser på Nøtterøy

Mens Larvik har desidert flest plasser tilgjengelig for turister, vil nøttlendingene ha havnene for seg selv. Tall hentet fra Båtmagasinet viser en veldig skjev fordeling i antall gjesteplasser i Vestfold.

Tønsberg gjestehavn
Foto: Gunnar Bækkevold / NRK

Hele 475 gjesteplasser er tilgjengelig i Larvik kommune, med Kjerringvik og Stavern som de to største. Tønsberg er nest størst med 274 plasser, tett fulgt av Tjøme med 252 plasser tilgjengelig. I Horten er det satt av 167 plasser. Kontrasten blir derfor stor til Nøtterøy med usle 26 gjesteplasser.

Drift og anleggssjef i Nøtterøy kommune, Torgeir Bettum, mener at presset på båtplasser for fastboende er hovedårsaken.

– Sammenlignet med de andre er det forferdelige tall, men vi har et stort press på båtplasser på øya med lange ventelister for fastboende. Det hadde vært få gjesteplasser i både Tønsberg og på Tjøme uten de store, dedikerte gjestebåthavnene også. Å etablere slike gjestehavner har det aldri vært snakk om på Nøtterøy – og hvor skulle en sånn havn være, spør Bettum seg.

Flere plasser på Bolærne-øyene

Bolærne-øyene tilhører også Nøtterøy kommune og har per dags dato 75 gjesteplasser. Selv om det ikke er planer om å øke antall gjesteplasser på hovedøya, får Nøtterøy flere gjesteplasser på Vestre Bolæren – kanskje allerede neste sommer.

Magnus Campbell, kommuneplanrådgiver på Nøtterøy, fokuserer på det helhetlige tilbudet som finnes i regionen:

– Nøtterøy har skjærgården som utgangspunkt for naturopplevelser og godt med gjesteplasser på Bolærne-øyene. I tillegg er det mulig å søke andre typer opplevelser gjennom gjestehavna i for eksempel Tønsberg eller på Verdens ende. Det gir et helhetlig tilbud, sier Campbell.

Godt nok tilbud

Frode Aardahl

FORNØYD: Frode Aardahl er fornøyd med antall båtplasser i Vestfold – stor sett.

Foto: Gunnar Bækkevold / NRK

Frode Aardahl fra Tønsberg trives godt på gjestehavna i byen. Han synes det er greit at det ikke finnes flere gjestebåtplasser på Nøtterøy, men vil gjerne ha flere plasser på Bolærne-øyene:

– Jeg legger jo til på øyer uten brygge også, men skulle ønske det var flere plasser tilgjengelig på Østre Bolæren. Der er det til tider kaos, sier Aardahl.