NRK Meny
Normal

Få gjesteplasser på Nøtterøy

Mens Larvik har desidert flest plasser tilgjengelig for turister, vil nøttlendingene ha havnene for seg selv. Tall hentet fra Båtmagasinet viser en veldig skjev fordeling i antall gjesteplasser i Vestfold.

Tønsberg gjestehavn
Foto: Gunnar Bækkevold / NRK

Hele 475 gjesteplasser er tilgjengelig i Larvik kommune, med Kjerringvik og Stavern som de to største. Tønsberg er nest størst med 274 plasser, tett fulgt av Tjøme med 252 plasser tilgjengelig. I Horten er det satt av 167 plasser. Kontrasten blir derfor stor til Nøtterøy med usle 26 gjesteplasser.

Drift og anleggssjef i Nøtterøy kommune, Torgeir Bettum, mener at presset på båtplasser for fastboende er hovedårsaken.

– Sammenlignet med de andre er det forferdelige tall, men vi har et stort press på båtplasser på øya med lange ventelister for fastboende. Det hadde vært få gjesteplasser i både Tønsberg og på Tjøme uten de store, dedikerte gjestebåthavnene også. Å etablere slike gjestehavner har det aldri vært snakk om på Nøtterøy – og hvor skulle en sånn havn være, spør Bettum seg.

Flere plasser på Bolærne-øyene

Bolærne-øyene tilhører også Nøtterøy kommune og har per dags dato 75 gjesteplasser. Selv om det ikke er planer om å øke antall gjesteplasser på hovedøya, får Nøtterøy flere gjesteplasser på Vestre Bolæren – kanskje allerede neste sommer.

Magnus Campbell, kommuneplanrådgiver på Nøtterøy, fokuserer på det helhetlige tilbudet som finnes i regionen:

– Nøtterøy har skjærgården som utgangspunkt for naturopplevelser og godt med gjesteplasser på Bolærne-øyene. I tillegg er det mulig å søke andre typer opplevelser gjennom gjestehavna i for eksempel Tønsberg eller på Verdens ende. Det gir et helhetlig tilbud, sier Campbell.

Godt nok tilbud

Frode Aardahl

FORNØYD: Frode Aardahl er fornøyd med antall båtplasser i Vestfold – stor sett.

Foto: Gunnar Bækkevold / NRK

Frode Aardahl fra Tønsberg trives godt på gjestehavna i byen. Han synes det er greit at det ikke finnes flere gjestebåtplasser på Nøtterøy, men vil gjerne ha flere plasser på Bolærne-øyene:

– Jeg legger jo til på øyer uten brygge også, men skulle ønske det var flere plasser tilgjengelig på Østre Bolæren. Der er det til tider kaos, sier Aardahl.