NRK Meny
Normal

Pus forbudt

Den spraglete hunkatten fru Jacobsen er et unntak.

Katt på Bjønnesåsen

Katten fru Jacobsen vekker gode minner hos beboerne på Bjønnesåsen.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Forskning viser at kontakt med dyr er helsefremmende, og at husdyr kan brukes innen helsetjenesten. Det kan man skrive under på ved Bjønnesåsen bo- og behandlingssenter på Nøtterøy.

- Pus gir oss noe å snakke om og vekker gode minner hos beboerne, sier sykepleier Grethe Larsen.

Fra angst til smil

Grethe Larsen med katten fru Jacobsen

Sykepleier Grethe Larsen har sett beboere skifte fra fortvilelse til smil når katten fru Jacobsen dukker opp.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Katten Fru Jacobsen ligger på lappeteppet sitt i sofaen og blir klappet av en beboer. Katten har bodd på Bjønnesåsen i fire år. Den er litt inne og mye ute. Den får ikke gå inn på rommene eller være i sengene til beboerne. Sykepleier Grethe Larsen forteller at de synes det er hyggelig med en katt på avdelingen.

- Jeg har sett beboere i vanskelige situasjoner der de er fortvila, uklare og kanskje engstelige. Hvis pus dukker opp da, har jeg sett at beboeren bryter ut i et stort smil!

Frykt for smitte

Men det er få institusjoner i fylket som har huskatt, viser en ringerunde NRK har gjort. Virksomhetsleder Thor Henry Thorrød i Andebu kommune vil ikke ha katt på Andebu sykehjem, av hensyn til allergikere og frykt for at en katt kan dra med seg smitte. Det er man ikke redd for på Bjønnesåsen.

- Bortsett fra eventuell allergi ser jeg ingen ulemper ved å ha katt her, sier Grethe Larsen. Hun forteller at en ansatt har et spesielt ansvar for katten. Dersom noen er allergiske blir det tatt hensyn til og det blir funnet en løsning.

Ola døde

På Krakken bo- og pleiesenter i Re kommune har man hatt to katter, men de har ikke fått nye katter etter at katten Ola døde for to år siden. Avdelingsleder Mayliss Lodes sier at de ble fortalt at det ikke var ønskelig på grunn av allergi. Nå savner de å ha en katt.

- Vi savner gleden ved å ha et husdyr i huset!