NRK Meny
Normal

Få bruker belte i buss

Mange busspassasjerer i Vestfold dropper å bruke sikkerhetsbelte. Denne uka har folk fra Statens vegvesen vært ute og sjekket beltebruk i bussene. Det er særlig de unge som slurver.

Skolebuss veltet i Re

Skolebussen som veltet i Re i november i fjor hadde 30 personer om bord. Heldigvis ble det bare mindre personskader. Dersom en full skolebuss velter på en vei der det er litt fart, kan det gå mye verre hvis passasjerene ikke bruker belte, sier Algeir Thunshelle i vegvesenet.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

I 2015 kontrollerte Statens vegvesen beltebruken blant 40 500 busspassasjerer over hele landet. 10 000 av dem hadde ikke tatt på seg sikkerhetsbeltet.

Denne uka har det vært gjennomført en lignende kontroll. I går ble det blant annet kontrollert busser på Fokserød i Sandefjord. Der var også overingeniør Algeir Thunshelle ved Statens vegvesen Vestfold. Han synes resultatet var nedslående, og han sier at det er ungdom som slurver mest.

– Det var faktisk mer enn halvparten som ikke brukte sikkerhetsbelte. Jeg spurte en av guttene der om hvorfor han ikke hadde festet beltet. Han svarte at "det er ikke vanlig å bruke det i buss".

Sjåføren er ansvarlig

Dersom ungdommene er under 15 år, er sjåføren juridisk ansvarlig for dem som ikke har på seg sikkerhetsbelte. Men Thunshelle mener det kan være vanskelig for sjåføren å passe på at alle bruker det.

– Så kanskje burde skolen vært med på skolebussen av og til og gitt advarsler?

Beltebruken varierer også etter hva slags type buss det er snakk om. Passasjerene i langturbusser, for eksempel til Kristiansand eller Bergen, er flinkere til å spenne på seg sikkerhetsbeltet enn de som bruker lokalbussene som bare kjører her i fylket.

Fest setebeltet

Fem av de syv som ble drept i bussulykker i 2014 hadde ikke på seg belte. Ifølge vegvesenet hadde flere av de omkomne reddet livet om de hadde hatt det på seg.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

Venter med gebyr

Thunshelle forteller at folk flest er positive til bruk av sikkerhetsbelte i bussen, også blant sjåførene.

– Men under kontrollen på Fokserød var en sjåfør innom to ganger, og han hadde det ikke på seg.

Vanligvis stanser vegvesenet busser og gir gebyr dersom sjåføren sitter uten sikkerhetsbeltet. Inntil videre er det informasjon og holdningsskapende virksomhet som blir brukt overfor passasjerene.