Hopp til innhold

Europa-ferien blir dyrere i år enn i fjor

Nordmenn bruker mesteparten av feriepengene sine på nettopp ferie. Og ifølge banksjefen i Tønsberg spiller valutakursen en stor rolle for hvor vi velger å reise.

Undergrunnbanen i London

I år betaler vi en krone mer for pundet enn vi gjorde i fjor.

Foto: JOHANNES EISELE / AFP PHOTO

– Nordmenn er veldig opptatt av de stedene de får mest igjen for pengene sine, og da peker Tyrkia seg ut som vinneren.

Det sier banksjef i Tønsberg, Øystein Dyre-Hansen, i DnB og fortsetter:

– Vi ser at den tyrkiske liren har falt med 27 prosent i forhold til snittkursen de siste ti årene, og da er det antageligvis en del å hente på nettopp det med valutakursen.

– Når det gjelder Europa og EU, er det definitivt mer kostbart å reise dit i år enn i fjor. I England for eksempel betaler vi en krone mer for pundet i år enn vi gjorde i fjor, sier han.

Les også:

Anbefaler et reisebudsjett

Denne uken får mange av oss utbetalt feriepenger, og planleggingen av sommerferien er kanskje godt i gang.

Men selv om vi plutselig har mer penger på kontoen enn hva vi er vant til, mister vi ikke besinnelsen av den grunn, skal vi tro banksjefen i Tønsberg.

Øystein Dyre-Hansen.

Banksjef Øystein Dyre-Hansen har ikke sett noen store endringer i folks feriepengebruk de siste 15–20 årene.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

– Vi syns folk er smarte og fornuftige. Det lureste er å skaffe seg en buffer, og kanskje bli kvitt veldig dyr kortgjeld. Man må også tenke litt på det som kommer etter ferien. Kommer man i minus i løpet av sommeren, så kan den reisen til pluss etter sommeren bli litt tøff, sier han.

Dyre-Hansen anbefaler deg derfor å lage deg et budsjett for sommerferien din.

– Det kan du gjøre i nettbanken. Du kan legge inn et varsel slik at du får en tekstmelding når for eksempel halvparten av feriebudsjettet er brukt opp. Hvis du da har gått over budsjettet, så kan du dempe forbruket noe resten av sommerferien.

Les også:

Oppussing og sparing

Selv om vi bruker mesteparten av feriepengene våre på ferie, går det også en del til sparing og oppussing. Og her skiller vestfoldingene seg ut fra innbyggerne i resten av landet.

– Vi ser faktisk at vestfoldingene bruker 70 prosent mer av feriepengene sine på oppussing enn resten av landet. Der er vi litt atypiske, sier Dyre-Hansen.

– Hvorfor er det slik?

– Det er vanskelig å si, men det kan rett og slett være at det er behov for påkostninger og endringer på boligen. Samtidig har vi sol og sommer rett på utsiden av døren vår, og da har vi et godt utgangspunkt for en god ferie der vi bor.

– Syns dere det er bra at noen bruker feriepengene på oppussing fremfor ferie?

– Vi syns det er fint at folk kan bruke penger på det de ønsker. Vi vet at nordmenn er veldig gode til å legge en del verdier inn i egen bolig i forhold til oppussing. Så unner vi selvfølgelig alle å ta seg en ferie også. Det trenger man etter en lang vinter.