Hopp til innhold

Etterlyser tyver i butikkvinduet

Eieren av klesbutikken Hanne i Sandefjord henger opp overvåkingsbilder av butikktyver usladdet.

Butikktyv fanget av overvåkingskamera

IDENTIFISERER PERSONER: Butikksjefen har hengt opp flere overvåkingsbilder som viser personer som har stjålet i butikken (NRK har sladdet bildene).

Foto: Overvåkingskamera/Montasje

Flere ganger i året opplever butikksjef Gry Rui Jacobsen at dyre merkeklær blir stjålet fra klesbutikken Hanne i Sandefjord.

– Vi gjør så godt vi kan for å være hyggelige, høflige og imøtekommende overfor våre kunder. Da er det forferdelig å oppleve at vi blir lurt, sier Rui Jacobsen.

Proffe tyver

Hun mener butikkeierne har gjort alt de kan for å sikre seg mot tyverier. Varene sikres med flere typer alarmer og butikken er videoovervåket.

Overvåkingsbilde av butikktyver

FLERE GJERNINGSPERSONER: Ett av bildene som er hengt opp viser to mannlige gjerningspersoner.

Foto: Overvåkingskamera

– Men tyvene er proffe, og de kommer som regel ikke alene inn. De er veldig flinke til å oppholde oss mens noen andre sniker litt rundt. Så river de av enkelte varer.

Butikksjefen er oppgitt, for anmeldelser til politiet har bare ført til henleggelser, og forsikringen dekker ikke butikktyverier på dagtid.

Derfor har butikksjefen nå funnet en utradisjonell løsning for å forsøke å skremme bort tyvene, og hjelpe til å kjenne dem igjen hvis de samme personene skulle komme inn i butikken på nytt.

– Nå henger jeg bilder fra overvåkingskameraet opp i vinduet i butikken, ved siden av en lapp der det står «Disse stjeler. Er det noen som kjenner dem?»

Datatilsynet: Ulovlig

Ifølge butikksjefen har kundene reagert positivt på bildene, men politiet er ikke like begeistret.

Gullik Gundersen, juridisk rådgiver i Datatilsynet

ULOVLIG: Juridisk rådgiver i Datatilsynet, Gullik Gundersen, sier det er ulovlig å henge opp overvåkingsbilder på denne måten.

Foto: Datatilsynet

– Det er ikke vanskelig å forstå at man føler seg maktesløs, men det er jo ikke det samme som at det hjemler å slå opp bilder som i gamle ville vesten, sier stasjonssjef ved Sandefjord politistasjon, Brian Jacobsen.

Datatilsynet bekrefter at det er ulovlig å henge opp overvåkingsbilder på denne måten.

– For at du skal kunne levere ut opptak må enten den som er avbildet samtykke, eller det må være en hjemmel i lov. Utenom det kan man kun levere ut opptak til politiet i forbindelse med etterforskning av straffbare forhold, sier juridisk rådgiver i Datatilsynet, Gullik Gundersen.

Han legger til at Datatilsynet i lignende saker har ilagt butikkeiere overtredelsesgebyr på 25 000 kroner.

– Viktig å anmelde

Butikksjefen sier at hun flere ganger har anmeldt tyverier til politiet, men innrømmer at hun ikke har anmeldt den siste hendelsen fordi det ikke ser ut til å være noe poeng i å gjøre det.

Politistasjonssjef Brian Jacobsen

ANMELD: Politistasjonssjef Brian Jacobsen sier det er viktig å anmelde butikktyverier.

Foto: Teigen, Trond Reidar / Scanpix

– For noen år siden stjal tyver vesker for over 100 000 kroner fra oss. Vi hadde klare bilder av tyvene og gikk til politiet med det dagen etterpå, men saken ble bare henlagt, sier Rui Jacobsen.

Politiet innrømmer at tyveri fra butikk ikke er høyt prioritert, men politistasjonssjefen mener det likevel er viktig å anmelde.

– Selv om vi lokalt ikke klarer å oppklare på bakgrunn av bilder, legger vi bildene inn i vårt etteretningsregister slik at politiet over hele landet har tilgang til det, sier Jacobsen.