Etterlyser mer nestekjærlighet

Folk stoppet opp, men ikke for å hjelpe da Irene Øvland Ølstørn kom over en dødssyk mann i Sandefjord i går.

Badeparken i Sandefjord og Irene Øvland Ølstørn.

Irene Øvland Ølstørn trodde først mannen sov av seg rusen på en benk i parken. Det viste seg at han var alvorlig syk.

Foto: Bildemontasje NRK/Privat

Da hun og nevøen gikk gjennom Badeparken i Sandefjord onsdag ettermiddag, oppdaget de en mann som tilsynelatende satt og sov på en benk.

Irene Øvland Ølstørn tenkte først at det var en av byens «løse fugler» som sov av seg rusen, men så slo det henne at hun burde sjekke hvordan det egentlig stod til med ham.

Det skulle vise seg at mannen trengte hjelp.

– Jeg må dessverre ærlig innrømme at min første tanke var å passere han og la ham være i fred – sove ut rusen. Heldigvis var det likevel noe som fikk meg til å stoppe opp.

Les også:

– Valgte å ikke bry seg

Hun gikk bort til mannen og forsøkte å få kontakt, men hun fikk ingen response. Da kontaktet hun AMK, som forklarte henne hvordan hun kunne hjelpe mannen frem til en ambulanse kom til stedet.

Ølstørn forteller at mens hun følger instruksene hun har fått, stopper en håndfull mennesker opp for å se på. På sin egen Facebook-side har hun delt historien med sine venner:

«(...) Etter hvert som minuttene gikk samlet det seg en god del skuelystne rundt omkring. Ingen av dem så ut til å ha noe ønske om å løfte en finger da jeg forsøkte å legge den fullvoksne mannen på bakken for å sjekke luftveiene hans».

«(...) Synet av alle dem som stoppet nysgjerrige opp for å få med seg det som utspilte seg i Badeparken i dag, var sørgelig og høyst urovekkende. Kjære du som av ymse årsaker valgte ikke å bry deg: Har det noen gang slått deg at det mye mulig en dag er DU som ligger der aldeles hjelpeløs og desperat har behov for hjelp?

Vi trenger mer nestekjærlighet her i landet, det hersker det vitterlig ingen tvil om ...»

Til slutt kom det imidlertid et par bort for å hjelpe henne.

– Ære være dem for det, sier Ølstørn til NRK.no.

Alvorlig syk

Det viste seg at mannen hun hjalp er alvorlig leukemisyk og trengte blodfortynnende medisiner. Og da ambulansen kom frem, ble han hastet av gårde til sykehuset.

Hun kjenner ikke til hvordan det går med mannen nå, men hun vet navnet hans og vil kontakte ham senere.

– Han kunne faktisk ha dødd, og det er noe å tenke på neste gang man går forbi en som tilsynelatende sover ut rusen på en benk. Vi må gripe inn og vise at vi bryr oss om hverandre i dette samfunnet. Ingen er hevet over andre, sier hun.

– Kjennes i magen

Det siste halve døgnet har Sandefjord-kvinnen tenkt mye på hvorfor folk er så redde for å hjelpe andre.

– Det er nok en frykt for å blande seg inn i noe man kanskje ikke er ønsket i. Samtidig er det bedre å blande seg en gang for mye enn en gang for lite. Det kan redde et liv.

– Hvordan føles det at din første tanke var å gå forbi?

– Jeg kjenner på en veldig ydmykhet. Jeg ble konfrontert med en arrogant forutinntatthet som kjennes i magen, sier hun.

– Det spiller ingen rolle hvem mannen er. Poenget mitt er at man må stoppe opp og hjelpe uansett hva slags forutinntatte meninger man gjør seg.