NRK Meny
Normal

Etterlyser en oversikt over hjertestartere

Tønsberg (NRK): I dag finnes det ikke et register over hvor hjertestarterne finnes, eller om de fungerer.

Hjertestarter

INGEN OVERSIKT: Per dags dato er det ikke et register på hvor det finnes hjertestartere i Norge. (arkivbilde)

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Årlig rykker ambulansene i Vestfold og Telemark ut på underkant av 300 hjertestans, bare 13 prosent overlever. En hjertestarter, eller en automatisk defibrillator, kan i mange tilfeller øke sjansen for overlevelse.

I Danmark har de satt seg mål å bli det landet i verden hvor flest mennesker yter livreddende førstehjelp. De bruker store beløp på å ha et velfungerende register og kart over hvor det befinner seg hjertestartere. I alt er cirka 11 000 registrert i basen.

Jon Erik Steen-Hansen smiler til kameraet i hvit legefrakk.

LIVREDDENDE: – Det å ha en hjertestarter i nærheten kan øke sjansen for å redde liv, sier Jon Erik Steen-Hansen.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Noe lignende skulle gjerne avdelingsoverlege på AMK ved Sykehuset i Vestfold, Jon Erik Steen-Hansen, hatt her hjemme.

– Det er helt åpenbart at det hadde vært veldig flott hvis også dette registeret kunne integreres i forskjellige typer kart. Blant annet våre kart. Vi har bare lagt inn en og en av disse defibrillatorene i kartet etter hvert som vi har fått melding om dem, sier han.

Frivillig registrering

I dag er registreringsskjemaet frivillig å sende inn.

Det betyr at det ikke er noen klar oversikt over hvor hjertestarterne finnes, om de fungerer eller om kontaktnummeret er i funksjon. Problematisk, mener Steen-Hansen.

– Du er helt avhengig av om det er en beredskap og om det er et kontakttelefonnummer. Det jeg er skeptisk til er at de telefonnumrene vi får oppgitt, kanskje ikke er tilgjengelige etter noen år. Det vil da være et problem hvis våre AMK-operatører blir sittende og ringe til en telefon som ikke besvares.

– Du vet aldri når du får bruk for den

Ved Kilden Kino i Tønsberg har bedriftene i bygget og beboerne gått sammen og kjøpt en hjertestarter – det til tross for at de er i umiddelbar nærhet til Sykehuset i Vestfold.

– Vi har veldig mange mennesker i et vidt aldersspend her, sånn sett et vidt spend av helse også, så man vet aldri når eller om man får bruk for det, sier kinosjef Tommy Liverød.

Tommy Liverød står foran hjertestarteren.

Hos Kilden Kino er hjertestarteren lett tilgjengelig og det er alltid en person til stede i bygget som er kurset i bruken av hjertestarteren. De har foreløpig ikke hatt bruk for den, kan kinosjefen fortelle.

Foto: Vegard Lilleås / NRK