NRK Meny
Normal

Etterlyser bedre pollenvarsler

Pollensesongen er i full gang, men det er langt mellom målestasjonene i Norge.

Bjørkepollen

Astma- og allergiforbundet etterlyser flere målestasjoner for pollenspredning.

Foto: Berit Roald

– Vi har fått en knallstart på våren, og det som da typisk skjer er at veldig mye pollen frigjøres samtidig. Man får ikke noen glidende overgang til litt mer pollen i lufta, men mer en bombe av pollen som treffer oss, sier lege ved sykehuset i Vestfold, Stian Luteberget.

Bedre pollenvarsling

Foto: Philip Hofgaard

For selv om mange fryder seg over sommervarme allerede i april, så har pollenallergikerne det ekstra ille.

Stian Luteberget

Stian Luteberget tror mange har blitt tatt på senga av den tidlige pollensesongen.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

– Allergikere som vet om sin allergi gjør lurt i å følge med på hva som skjer ute i naturen. De må gjerne komme i gang med medisinering i god tid før pollenallergien slår ut, forklarer Luteberget.

Les også:

Etterlyser bedre varsler

Men selv om allergikerne får beskjed om å følge med på pollenvarselet, så er det ikke alltid det hjelper.

– Den nærmeste målestasjonen ligger på Blindern i Oslo, og den neste ligger i Kristiansand. Disse gir meldingen for Vestfold, men her får vi pollen litt før, sier regionsekretær for Astma- og allergiforbundet i Vestfold, Ellen Sørby.

Derfor etterlyser de nå flere målestasjoner, for å unngå at allergikere tror de har en påbegynnende forkjølelse.

– De første gangene tror man at man er forkjølet, og leser på målingene at det ikke er pollen nå. Dermed lider man seg gjennom «forkjølelsen». Når man skjønner det er allergi så kan man ta medisiner i god tid, og slippe å få så sterk allergi, forteller Sørby.

– Det er nok mange som blir tatt på senga av at det kommer tidligere i år enn andre år. Tar man medisiner nå, så må man nok være forberedt på at det går litt tid før man oppnår en symptomfrihet, sier Luteberget.

Les også:

Saken fortsetter under videoen:

Pollensesongen er i gang

Få tar vaksine

Det er mulig å vaksinere seg mot allergien, men her ligger Norge litt bakpå. Det er få nordmenn som tar denne vaksinen.

– Det er viktig å være klar over at dette ikke er en vaksine i den tradisjonelle forståelsen, man blir ikke immun. Her vil man ved gjentatte ganger eksponere immunforsvaret mot akkurat det man reagerer allergisk på. Da kan man skru den reaksjonen ned, forklarer Luteberget.

– Dette tar jo flere år, men bør man ikke gjøre det?

– Det har nok en veldig viktig gruppe å treffe, og det er de som ikke er tilstrekkelig behandlet med medikamenter, som fortsatt har symptomer og som er allergiske mot ting vi vet vi kan behandle godt med denne vaksinen. De er gode kandidater og burde definitivt behandles, avslutter Luteberget.