NRK Meny
Normal

Etterforskning på sykkeltyveri prioriteres ikke

Phillip Kvile fra Tønsberg har blitt frastjålet to sykler de siste seks månedene. Begge syklene har blitt stjålet fra skolegården der han er elev, og begge gangene har politiet henlagt sakene. – Politiet er redusert til et stempelkontor i sykkeltyverisaker, hevder If-forsikring.

Phillip Kvile sammen med sin tredje sykkel i år. De to andre ble stjålet.

SYKKEL NR. TRE: Phillip Kvile har blitt frastjålet to sykler det siste halve året. Begge gangene ble tyveriet anmeldt og begge gangene ble saken henlagt.

Foto: Freddy S. Fagerheim

– Det er jo litt teit nå som det har skjedd så mange ganger, og ikke bare med meg. Men det er tydeligvis andre ting de må prioritere, sier Phillip Kvile.

Dette er en helt lik sykkellås som ble klippet over sist sykkelen ble stjålet.

KLIPPET OVER: Det var en akkurat lik lås som denne som ble klippet over sist sykkelen ble stjålet.

Foto: Freddy S. Fagerheim / NRK

Siste gangen sykkelen hans ble stjålet var det også flere medelever som så tyven idet han klipte av låsen og stakk av med sykkelen. Phillip har også sett overvåkningsvideoen fra skolen, som har filmet episoden.

Det er også tatt bilder av bilen til tyven fra avstand. Registreringsnummeret var ikke mulig å lese, men biltypen er gjenkjennbar.

Derfor kan opptak fra overvåkningskameraer på nabobyggene til skolen, blant annet en dagligvarebutikk, være interessant for å finne ut mer. Men politiet bruker ikke ressurser på å hente ut overvåkningsbilder i slike saker.

Ikke prioritert

– En fjerdedel av sakene innen vinningskriminalitet er sykkeltyveri, men det er begrensa med timer vi bruker på etterforskning i slike saker, sier Knut Erik Ågrav, leder av etterforskningsseksjonen hos politiet i Tønsberg.

Knut Erik Ågrav

MÅ PRIORITERE: Knut Erik Ågrav er leder for etterforskningsseksjonen hos politiet i Tønsberg. Han sier han må prioritere ressursene, og sykkeltyveri er ikke høyt prioritert.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Allerede i skranken da Phillip Kvile skulle anmelde tyveriet, fikk han beskjed om at saken mest sannsynlig ville bli henlagt.

– Det er ikke noe moro å få høre at saken mest sannsynlig blir henlagt. Men samtidig kan vi ikke være uærlige på hva som er prioritet og ikke, sier Ågrav.

– Det er lov å være misfornøyd med at politiet ikke klarer å prioritere det høyt nok, fortsetter han.

Stemplingskontor

– Politiet er redusert til en stempelinstans slik at de som er frastjålet sykkelen, kan komme til oss å få erstatninga, sier Jon Berge, informasjonsdirektør i If. – Det er ikke slik det skal være, politiet skal etterforske disse lovbruddene, legger han til.

Hvem sitter igjen med regninga til slutt?

– Det er folk flest det. Vi tar regninga langt på vei, men dersom det blir for ille, må vi skru opp prisene på forsikringa, sier Berge.