Etter regn kommer kantarell

Den regnfulle og varme sommeren har gitt gode kår for kantarell, og man trenger ikke gå langt for å finne den.

Kantarell

I år bugner det av kantareller i kystnære strøk i Vestfold.

Foto: Annette Grasmo Bergman / NRK

I en skogkledd skråning ikke langt fra en av rundkjøringene i Tønsberg står det gule kantareller på rekke og rad.

– Du må ikke fortelle hvor det er, sier Per Marstad med et lurt smil.

Per Marstad har lang fartstid som soppentusiast. Han begynte som soppkontrollør allerede i 1972 da han jobbet i næringsmiddeltilsynet, og han har vært leder i Tønsberg soppforening siden den gang.

– Det er jo hyggelig at folk deler informasjon om hvor man finner sopp, men de fleste holder det for seg selv, sier Marstad.

Les også: Slik dyrker du sopp i kaffegruten

Regn gir kantarell

Regn og varme har gitt sjeldent gode forhold for kantarell i kystnære strøk i år. Den gule soppen er en tidligsopp som man kan være heldig å finne fra begynnelsen i juni, men den liker seg vanligvis dårlig langs kysten fordi det som regel kommer for lite regn.

Kantarell

Per Marstad er utdannet biolog og har hatt sopp både som arbeidsområde og hobby i godt over 40 år.

Foto: Annette Grasmo Bergman / NRK

– Jeg kan ikke huske at jeg har sett så mye kantarell i juni og juli før, så det er et bra kantarellår, sier Marstad.

Han påpeker at det i hovedsak er blek kantarell vi finner nå. Det er en litt blekere og kraftigere type enn den vanlige kantarellen, men den er like god.

Samliv med røtter

De fleste matsoppene lever sammen med røttene til trær i en såkalt mykorrhiza. Sopp og røtter er i en symbiotisk forbindelse, der de utveksler næringsstoffer. Derfor kan et godt soppsted gjerne vare i godt og vel 50 år.

-Soppen er jo egentlig nede i bakken. Det vi plukker, er fruktlegemet, som når vi plukker epler fra et epletre, forteller Marstad.

På soppstedet som vi er på nær Tønsberg sentrum, er det ei eik som sørger for god tilvekst av kantareller.

Enkelt utstyr

Å plukke sopp er en forholdsvis billig hobby. Per Marstad anbefaler at man tar med seg en liten kniv og en børste og en kurv med to esker i.

Plukke kantarell

Det lønner seg å rense soppen så mye som mulig når man plukker den.

Foto: Annette Grasmo Bergman / NRK

– Man bør rense soppen så mye som mulig mens man er i skogen og helst la være å skylle den, så sant den ikke har mye jord på seg, sier Per Marstad.

Man bør også legge sopp man er usikker på i en egen eske, slik at man ikke kommer i skade for å legge giftig sopp i samme eske som matsopp.

– I september kan man oppsøke soppkontrollen for å få hjelp til å finne ut hva man har plukket, men man kommer langt med en god soppbok, avslutter han.

Les også: Frykter at folk plukker giftig sopp