NRK Meny
Normal

Et stavtak nærmere skitunnel

Mandag ble planene om å lage skitunnel inne i den nedlagte Holmestrandtunnelen lagt inn i fylkeskommunens framtidsplaner.

Holmestrandtunnelen

I Holmestrandtunellen kan det bli skitunnel. Nå er realiteten ett stavtak nærmere, etter at fylkeskommunen tar skitunnelen med i sine fremtidsplaner.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Om en stund kan det altså, kanskje, bli mulig å spenne på seg skiene og gli gjennom Holmestrandtunnelen. Men det er ikke bare det faktum at man kan gå på ski i tunnelen som tenner.

– En skitunnel vil fungere som en magnet på næringsutvikling i Holmestrand, Vestfold fylke, men også hele denne siden av Oslofjorden. Det finnes inntektsmuligheter som er helt fantastisk i denne sammenhengen, sier styreleder i Holmestrand skitunnel AS, Øyvind Kvaal.

Øyvind Kvaal

Styreleder i Holmestrand skitunnel, Øyvind Kvaal.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Det er fylkeskommunen som eier tunnelen i dag, og det ble enstemmig vedtatt i fylkestinget at det ikke skal påkostes opprusting. Dermed er det helt sikkert at det ikke blir noen veitunnel i fremtiden.

– En glimrende idé

Fylkesvaraordfører Hans Hilding Hønsvall mener ideen om skitunnel er god.

– Nå bemerker Holmestrand seg med bygging av en spektakulær jernbanetunnel. Det å ha en skitunnel vegg i vegg synes vi fylkespolitikere er utrolig spennende, og det er derfor vi har lagt den inn i kultur- og idrettsplanen, sier Hønsvall.

Hans Hilding Hønsvall

Fylkesvaraordfører i Vestfold, Hans Hilding Hønsvall

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Han beregner at det er rundt to millioner mennesker som kan nå en eventuell skitunnel innen en time.
Fylkesvaraordføreren sier at planen skal endelig besluttes i løpet av neste uke.

Blir et nasjonalt anlegg

Den nærmeste skitunnelen er i dag i Torsby i Sverige. Blir skitunnelen i Holmestrand en realitet, tror organisasjonssjef i Vestfold Idrettskrets, Bjørn Lauritzen, at kommunen for alvor blir satt på kartet.

– Det blir et nasjonalt anlegg som vil dekke hele landet, mener Lauritzen.

Bjørn Lauritzen

Organisasjonssjef i Vestfold Idrettskrets, Bjørn Lauritzen.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Selv om prosessen bare så vidt er i gang, synes han at det gir tunge signaler at fylkeskommunen er så positive.

– Jeg skulle gjerne hatt skitunnelen på plass så fort som mulig, jeg, men med de signalene som en så stor aktør som fylkeskommunen gir, ser jeg positivt på fortsettelsen, sier Lauritzen.

Les også:

– Må være kommersiell

Hvordan en skitunnel skal finansieres er fortsatt uvisst, men Kvaal i Holmestrand skitunnel AS er klar på at det må kommersielle krefter til.

– Her må vi bringe inn krefter som kan stå for dette, sier han.

Kvaal var med da Torsby-tunnelen ble bygget, og vet derfor godt hva som skal til.

Fylkesvaraordfører Hønsvall er opptatt av å se mulighetene

– Det er store muligheter her. Men det er ikke en budsjettsak i år og vi har ikke bevilget noe. Vi vil nok være med og se på pengemuligheter, men kan ikke love midler, sier han.

Blir rømningsvei

Kommunen, fylket og Jernbaneverket skal sette seg ned og finne ut hvordan tunnelen skal brukes videre. Det er ikke Jernbaneverket alene som bestemmer dette, men det eneste som sannsynligvis er helt sikkert er at de får lov til å bruke den til avlasting/rømningsvei for den nye jernbanetunnelen.

– Rømningsvei gjennom en skitunnel er for meg en god rømningsvei. Det er forutsigbart at det er fremkommelig. Det er også et tettpakka snødekke å gå på, som er vel så trygt å gå på som issvuller i en mørk asfaltert gang, sier Hønsvall.