Hopp til innhold

– Det er et hardt liv og det er tøft på gata

2015 ble et år med flere høydepunkter for Kirkens Bymisjon i Vestfold. Men året bar også preg av at livet på gata blir tøffere forteller organisasjonen.

Eric Laetare

Fungerende daglig leder i Kirkens Bymisjon i Vestfold, Eric Laetare, oppsummerer 2015.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

Kirkens Bymisjon sine oransje skjerf satte sitt varme preg på mørke høstdager i Tønsberg og Sandefjord i 2015.

Kampanjen "Oransje skjerf" startet med et enormt engasjement på Facebook. Ved enden av 2015 forteller fungerende daglig leder i Kirkens Bymisjon i Vestfold, Eric Laetare, at det har vært en suksess.

– Det var starten på julekampanjen vår "Gled en som gruer seg til jul", og heldigvis har dette blitt tatt veldig godt imot. Vi ser at gaver gitt til oss har hatt en stor økning.

Men året som snart er forbi bød også på flere nedturer for organisasjonen.

Eric Laetare

SER TILBAKE: Flere opp- og nedturer preget 2015 for Kirkens Bymisjon i Vestfold, forteller Eric Laetare.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

– Mange av våre gjester og brukere forteller at ting er tøffere. Vi ser at mange har blitt borte fra miljøet. Bare i år har vi hatt minnestund for elleve av våre faste gjester. Det er et hardt liv og det er tøft på gata, sier Laetare.

Stengte dørene

I februar dukket det opp et nytt dop i rusmiljøet i Tønsberg. Dopet, som var en kombinasjon av illegal rivotril og dårlig amfetamin gjorde brukerne aggressive. Kirkens Bymisjon så ingen annen utvei enn å stenge kafeen hvor mange rusmisbrukere spiser alle sine måltider.

Les også: Kirkens Bymisjon måtte stenge kafeen sin

– Vi opplevde at det ble så tøft miljø i kafeen vår at vi valgte å stenge i fjorten dager, sier Laetare.

Etter å ha gjennomgått rutiner med ansatte og snakket med politiet ble kafeen åpnet igjen.

– Vi åpnet med et allmøte for brukerne våre, hvor vi ble enige om en del grunnleggende prinsipper. Det var de skjønt enige om, og det har ikke vært noen problemer siden.

Årets høydepunkt

Kirkens bymisjon I jobb

JOBB: Knut Arne Simonsen er en av dem som har hatt stor glede av prosjektet.

Foto: Kristian Dugstad / NRK

Prosjektet "I jobb", som startet 1. juni, ble årets store høydepunkt. Fire dager i uka er det første mann til mølla for å få fire timers betalt arbeid. Ifølge Laetare vil det bli mulig å delta i prosjektet også i 2016.

– Vi har flere som har møtt opp nesten daglig siden vi startet, og som har holdt seg rusfrie. Vi har fått finansiering for tre år og skal fortsette til 2017.