Normal

Er Vebjørn (17) tidenes langrennstalent?

Resultatene Vebjørn Hegdal har å vise til allerede før han er myndig, mangler nesten sidestykke, sier NRKs langrennsekspert.

Vebjørn Hegdal

Vebjørn Hegdal (17) fra Larvik Ski bor i et fylke hvor snøforholdene ikke alltid er gode. Det betyr en del reising for å komme på snø. Her fra Val Senales i Italia i høst.

Foto: Privat

Vebjørn Hegdal (17) fra Larvik knuste OL- og VM-gullvinnere som Petter Northug, Dario Cologna, Anders Gløersen og Finn Hågen Krogh i Skarverennet i april i år. Da var han bare 17 år og to måneder.

– Det er riktig at det Hegdal leverer så langt, er noe av det beste som har vært, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Fredrik Aukland

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland tror Vebjørn Hegdal kan bli en av de store langrennsløperne i fremtida. Her fra Auklands tid som sveitsisk landslagssjef.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Lars Christian Aabol, toppidrettsansvarlig ved Sandefjord videregående skole, hvor Hegdal går, nevner sin elev i samme åndedrag som en av de virkelig store.

– Det er kanskje den utøveren med de beste resultatene på den alderen siden Petter Northug, ifølge Aabol.

Han er også hovedtrener for Team Veidekke Oslofjord, som består av de beste langrennsløperne på seniorsiden fra Oslo, Akershus, Østfold og Telemark-Vestfold.

Vanskelig å sammenligne

I tillegg til fjerdeplassen i Skarverennet, gikk Hegdal inn til en 16. plass under 10-kilometeren under NM i Harstad i mars – som 17-åring.

– Vi har hatt veldig mange gode juniorløpere som har levert ekstremt godt, så det er vanskelig å sammenligne. Men vi vet at det Hegdal har levert mot seniorene når han har fått muligheten, har vært på et svært høyt nivå, sier Aukland.

Hegdal selv synes resultatene han har levert er stort, spesielt fjerdeplassen i Skarverennet.

– Det var så kult! Jeg bare gled fra Cologna, Krogh og Gløersen i nedoverbakkene. Da Cologna etter hvert måtte slippe, skjønte jeg at jeg lå godt an, smiler han.

Vebjørn Hegdal

TRENER I ALL SLAGS VÆR: Vi er et stykke ut i desember, og regnet øser ned. Likevel er Vebjørn Hegdal fra Larvik Ski klar for en times løpetur klokka 08.30. Da har han allerede gått på rulleski fra huset i Larvik til Sandefjord videregående skole.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Går for gull

Hegdal går toppidrettslinja ved Sandefjord videregående skole. Her får han «dunka inn», som han kaller det, mange treningstimer i tillegg til all den andre treninga han gjør.

– Han har et ekstremt voksent «treningshode», dedikert og er villig til å gjøre jobben som kreves for å bli best, sier Lars Christian Aabol.

Og best skal han bli.

– Målene i karrieren er OL- og VM-gull, og å vinne verdenscupen sammenlagt. Det gjeveste er femmila i OL, dunke til etter 15 kilometer og holde unna til mål. Det hadde vært rått, gliser Hegdal.

Larvik Ski-løperen er junior til han er 20 år, året etter skal han gå i verdenscupen, om han får det som han vil.

– Jeg skal øke intensiteten og styrken de neste årene, og innen fire år er målet å fighte mot de store gutta, og kanskje ta hjem en verdenscupseier.

Ungdoms-OL

I midten av februar går årets største mål av stabelen på Lillehammer. Hegdal tror han har gode muligheter, om han blir tatt ut, til å gjøre det skarpt i de tøffe løypene.

– Kapasitetsløyper og langdistanserenn passer meg veldig godt, og løypene der er beinharde, så Ungdoms-OL, watch out!, ler 17-åringen.