NRK Meny
Normal

Er disse like bra?

Sommeren er godt i gang og mange er ute i sola. Vi kjøper solbriller som bare det, men vet vi hva vi kjøper?

Solbrille billig vs ny

Her er en brille fra Dior og en fra H&M. Begge er CE-merket, men prisforskjellen er stor. Spørsmålet er om det betyr noe for kvaliteten.

Foto: Susann Rismyhr / NRK

Mange bruker solbriller for å beskytte øynene, for andre er det en del av et antrekk. Det finnes solbriller i alle prisklasser. Mange lurer på om prisen faktisk gjenspeiler kvaliteten.Til venstre er en solbrille fra Dior og til høyre en fra Hennes & Mauritz. Noen kan se forskjell på dem, andre ikke. Uansett er prisforskjellen på disse stor, og det er det en grunn til.

– Det er ofte fokus på at billige solbriller er like bra som dyre. Men det som er synd da er at det bare fokuseres på UV-stråler. Det er ekstremt viktig, men ikke det eneste. Passform, hvordan brillene sitter, den optiske kvaliteten i brillene er viktig. Mange av de platskivene som er i billige solbriller er grå og har dårlig optikk, og det kan gi avbildingsfeil, forteller Rita Aadne Ludviksen, fagsjef og optiker i Krogh Optikk.

Rita A. Ludviksen

Rite Aadne Ludviksen, fagsjef og optiker i Krogh Optikk, forklarer at det er forskjell på kvalitet fra billig til dyre solbriller.

Foto: Privat
Kvalitet bestemmer pris

Vi handler dem på alt fra H&M, Kappahl og bodene på torvet til optikerbutikker og eksklusive merkevarehus.

– Hva bestemmer prisene?

– Det er mange faktorer som spiller inn i solbrille. Merkevarer er dyrere. Det ligger mye i kvaliteten som ligger i materialet som brukes i innfatningen. Er det materiale som kan bøyes til hver kunde og tåler brillene den behandlingen den får, for eksempel terrengsykling. Det er mange ulike hensyn man må ta, fortsetter Aadne Ludviksen.

Ikke glem barna

Mangelfull bruk av solbriller kan føre til skader på øynene. Synet svekkes naturlig jo eldre man blir. Linsen inne i øyet er gjennomsiktig som barn, og lyset strømmer lett gjennom. Etter hvert som årene går og mer lys strømmer gjennom, blir linsen misfarget. Særlig er UV-strålene med på denne misfargingen. For å begrense aldringen er bruk av solbriller viktig.

Alle solbriller som selges i Norge skal være CE-merket. Det vil si at brillene oppfyller kravene som er fastsatt av EU-direktiver. De må blant annet stoppe all skadelig UV-stråling.

– Det er ikke lov til å selge solbriller som ikke er CE-merket i Norge. Det kan være at det skjer. Men vi har i hvert fall aldri hørt om det, sier Aadne Ludviksen.

Hun legger til at nordmenn er flinke til å bruke solbriller, men at vi må bli flinkere til å bruke solbriller på barna.

– Mange foreldre har fine og kostbare solbriller selv, men barna går uten. Barna sine øyne er under utvikling og det kommer mye mer UV-stråling gjennom linsen hos dem. Så pass på dem.

Folk bryr seg mer

Bjørn Nilsen

Bjørn 'Spinola' Nilsen er avhengig av å bruke solbriller, men bryr seg lite om utseende.

Foto: Susann Rismyhr / NRK

Bjørn «Spinola» Nilsen sitter på Torvet i Tønsberg med kaffekoppen i handa. Han er avhengig av solbriller, men bryr seg vært lite om hva han kjøper.

- Jeg tenker aldri kvalitet, bare pris. Jeg kjøper det som er billig. Jeg hater sola, så må ha briller på, sier Nilsen. Han var ikke klar over at brillene hadde CE-merke, men det skulle han nå begynne å se etter.

Rundt i gatene i Tønsberg går folk med solbriller om det er overskyet eller ikke. De har ulike krav til sine solbrillekjøp.

«Jeg bryr meg om kvalitet»
«Det viktigste er at de sitter bra på»
«Jeg kjøper bare på Kappahl jeg»
«Jeg tenker på at beskytter øynene»