Eplebønder kopierer hemmelighet fra Italia

Flere fruktdyrkere i Norge har blitt inspirert av yrkesbrødre i Italia og Nederland. De har nemlig funnet hemmeligheten som gir flere epler.

Harald Inge Sand

Eplebonde Harald Inge Sand har hermet etter italienske epledyrkere, og ser en stor forskjell i avlingen sin.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

epler

Eplene til Harald Inge Sand er store og fine i fargen.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Eplehøsten er godt i gang flere steder i landet. Fruktdyrker Harald Inge Sand fra Berger i fruktkommunen Svelvik er ikke redd for å brukes andre metoder, selv om de kommer helt fra Italia og Nederland.

– Vi må prøve å bli bedre, og har reist til Italia der de blant annet dyrker Pink Lady. Jeg ble veldig inspirert av det. Der er det mange små dyrkere som samarbeider, og dyrker utrolig mye epler, sier Sand.

– Hemmeligheten er tynnere epletrær som er støttet opp, og som har færre greiner. De gir mer epler.

Les også:

Stor endring

Vi går langs rekker med epletrær, så plommetrær og så epler igjen. Sand håper at årets avling blir på rundt hundre tonn med epler, men mange av epletrærne er ikke store og bugnende. Trærne står tett i tett og ligner mer på åpne busker som er støttet opp.

– Vi hermer etter måten å plante, støtte opp og beskjære trær på. Dermed blir det mye epler på færre grener, og eplene får mye sol.

Sand forteller at de begynte å eksperimentere med dette tilbake i 2007.

– Jeg ser absolutt en endring. Det er enklere beskjæring trærne, samt bedre farge og kvalitet på frukta. Eplene er også mye lettere å plukke nå, og vi har en større avling.

Venter knallsesong

– Hvorfor kan man ikke stole på norske eksperter?

– Jo, man kan det. Men det er veldig moro å se hvordan de gjør det der de er flinkest i verden.

Fruktplukkere fra Polen er på plass, og denne uka ble de første kassene med epler høstet

– Det er ikke så mye som kan gå galt. Nå melder de fint vær i lange tider, så jeg har virkelig troen på en bra sesong.

Epletrær

I Svelvik regner de med en knallsesong for epler.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK