Enorm respons på innsamlingsaksjon

HORTEN (NRK): Lærer Øyvind Wistrøm har hatt kontoret fullt av leketøy i over to uker. Årsaken er at mange vil hjelpe flyktningene som kommer til Norge.

Leker innsamlingsaksjon HBV

Studenter ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold har samlet inn klær, leker og annet utstyr til flyktninger Lillehammer. Tingene har stått midlertidig lagret på kontoret til lærer Øyvind Wistrøm. Dette er rundt en femtedel av tingene studentene har samlet inn.

Foto: Øyvind Wistrøm

Studenter ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV) har samlet inn flere billass med leker, klær og utstyr til over 130 flyktninger på et akutt flyktningmottak ved Hornsjø hotell i Lillehammer.

Det har medført at lektor ved HBV og styreleder ved Hornsjø Høyfjellshotell, Øyvind Wistrøm, ikke har hatt helt vanlige dager på jobb i det siste – tingene har nemlig stått lagret på kontoret hans. Stor giverglede har gjort at rommet har blitt fylt opp til randen to ganger i løpet av én uke.

– Jeg har måttet flytte på drager og kosebamser for å komme fram til PC-en, det har egentlig vært ganske morsomt. Jeg har nesten fått lyst til å sitte ned og leke litt, spøker Wistrøm og ler.

Han har blitt overveldet over givergleden til HBV-kollegaene.

– Kontoret mitt har blitt stappfullt to ganger, med alt fra sykler til bamser. Det har vært helt fornøyelig.

– Mange tynt kledd

Øyvind Wistrøm, lektor ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold

Den innsamlede tingene har blitt fraktet vekk fra Øyvind Wistrøms kontor i flere omganger, blant annet av ham selv. Nå er denne bamsen den eneste som står igjen.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Wistrøms studenter i faget Internasjonal forståelse og samarbeid har stått for det meste av innsamlingen, og den startet de med for snaut tre uker siden.

Først sendte studentene ut appeller til skoler i Lillehammer-området, deretter begynte de å samle inn på HBV og i Hortens-området.

– Vi ble litt frustrere og lei oss da vi møtte flyktningene, fordi så mange var altfor tynt kledd for kulda på Hornsjø. Vi ønsket å få på dem noe mer enn sandaler og shorts, forteller Guro Paulsen.

Studentene har jobbet frivillig på mottaket i flere dager som erstatning for en tapt studiereise til Palestina. Uroligheter i området gjorde at studentene ikke kunne reise.

HBV-studenter samlet inn til flyktninger

Guro Paulsen (23), André Blomvik (23), Dorsa Javeid (19) og Cecilie Moe Rise (25) er noen av HBV-studentene som har samlet inn klær og leker til flyktninger i Lillehammer. – Barnas lek på mottaket har båret preg av traumer fra flukten de har vært med på. Det har vært sterkt å se, sier de.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Gjemte lekene de fikk

Flyktningene kom til Lillehammer for rundt to uker siden, fra blant annet Syria og Afrika. Da hadde de fleste lagt bak seg en strevsom og farlig båttur fra Tyrkia til Hellas.

– Å jobbe på mottaket har gitt oss et nytt perspektiv på hele konflikten, sier André Blomvik.

Paulsen forteller om én opplevelse på mottaket som særlig har satt spor.

– I starten var det mange av barna som ikke skjønte at de kunne leke over flere dager. De var redde for at lekene vi ga dem skulle bli borte, derfor gjemte de dem. Å se flere fireåringer slåss om en stor bamse eller en avrevet side i en bok er sterkt, sier hun.

Wistrøm mener at innsamlingsaksjonen har bidratt til å gjøre langt flere oppmerksomme på flyktningproblematikken.

– Den har også gjort at veldig mange har fått lyst til å gjøre noe for flyktningene, derfor er flere nå organisert som frivillige på mottaket. Flyktningenes sosiale kontakt og samvær med nordmenn er konfliktforebyggende i situasjonen de er i nå, og derfor helt fundamentalt – både for dem og for oss, sier han.