NRK Meny
Normal

En rekke høyskolestudier kan være ulovlige

Tre av fire innrapporterte samarbeidsstudier i høyere utdanning er problematiske og kan være ulovlige, viser en kartlegging fra Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen
(NOKUT). Høgskolen i Buskerud og Vestfold blir nå kalt inn av organet.

Forelesning

ILLUSTRASJONSBILDE.

Foto: colourbox.com

NOKUT har sett på 220 studier med til sammen mer enn 6.300 studenter. 75 prosent av disse studiene er problematiske på ett eller flere punkter. NOKUT varsler opprydding.

– Vi ser svært alvorlig på disse avsløringene, sier tilsynsdirektør Øystein Lund i NOKUT til Aftenposten.

NOKUT startet gjennomgangen i januar etter å ha funnet flere eksempler på problematisk samarbeid som oppstår når akkrediterte institusjoner samarbeider med aktører som ikke er godkjent for høyere utdanning. Ifølge forskriften må minst halvparten av dem som underviser være ansatt ved den akkrediterte institusjonen.

Kaller inn flere skoler

I løpet av høsten skal NOKUT innkalle Høgskolen i Hedmark, Høgskolen i Molde, Høgskolen i Nord-Trøndelag, Høgskolen i Oslo og Akershus, Høgskolen i Buskerud og Vestfold, Høgskolen i Østfold og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) til møte, fordi disse institusjonene har utbredt bruk av denne type samarbeid.

– Forskriftene er til for å sikre kvalitet for studentene, sier Lund, som legger til at det ikke er enkelteksempler som er det mest alvorlige, men omfanget.

– Enten så kjenner ikke institusjonene til forskriften, eller så forstår de den ikke. Jeg vet ikke hva som er verst, sier han.

(©NTB)