Hopp til innhold

Kjemper om eierskap til minnesmerker og skulpturer

«Gamere» og spillglade over hele verden har funnet veien ut av sofaen for å spille «Ingress» – en kamp mellom de blå og de grønne. Med en app på mobiltelefonen kjemper de om å dekke størst mulig område med sin farge. Kanskje er Tønsberg den blåeste byen i Norge.

Går flere mil med spill

For å spille «Ingress» bruker man mobiltelefonen som «skanner», kart og spillplattform.

Morten André Kristiansen (28) og Tyr Bakkeid (31) går seg ofte en tur sammen i Tønsberg. De definerer seg som padder eller frosker fordi de spiller for de grønne. Men de klarer ikke dekke Tønsberg i grønt over lengre tid. Det er de blå, som kaller seg «smurfer», som har overtaket i byen.

Går mange mil

Kristiansen har spilt siden august i fjor og har så langt gått mer enn 650 kilometer for å få kontroll over så mange av spillets portaler som mulig. Disse portalene representeres av landemerker, utsmykkinger, og minnesmerker som man må oppsøke.

R600a og Dysmidas

Morten André Kristiansen og Tyr Bakkeid spiller ofte sammen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Hver dag er det ut å hacke så mange portaler som mulig. Jeg tror jeg har cirka 180 per dag i gjennomsnitt. Jeg har vært i Sverige og Danmark for å spille også, sier han.

Ut av sofaen

Bakkeid berømmer spillutviklerne for å ha fått ham ut av sofaen.

– Du glemmer at du blir sliten fordi du blir så oppslukt av spillet. Og jeg har fått mye bedre kondis etter at jeg begynte å spille «Ingress». I tillegg får vi oppdatert historiekunnskapen, for når vi kommer opp i level må vi gjøre en del oppdrag, som blant annet går ut på å svare på en del lokalhistorie-spørsmål.

Lena Fahre, avdelingsdirektør og leder for Slottsfjellmuseet i Tønsberg ble veldig entusiastisk da hun fikk høre om spillet og lastet ned appen nesten momentant.

Lena Fahre foran Kong Haakon

Lena Fahre, leder for Slottsfjellmuseet, ser stort potensial for å nå et nytt publikum med historieformidling via spillet Ingress.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Sparebankstiftelsen har støttet museet med flere millioner for stasing på virtuell formidling av historie. De har flere spennende prosjekter gående med 3D-animasjoner, spillutvikling og agumented reality.

Øyvind Benjaminsen "ConPow"

«ConPow» aka Øyvind Benjaminsen, fra Sandefjord, er en av de blå «smurfene» som gjerne reiser til Tønsberg for å hjelpe til med å holde byen blå.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Det virker lett å forene med vår satsing på virtuell formidling. Her kan vi i minste fall være bidragsyter på kunnskap.

150 spillere

Andreas Aulin (33) begynte å spille i mars 2013. Da var det allerede registrert 500.000 spillere globalt. I Vestfold gjettes det på ca. 150 spillere med rundt 30 aktive spillere i de tre største byene.

– Personlig så syns det det hadde vært fint med enda mer informasjon i portalene. Jeg var i Malaga for et par år siden og fikk med meg det meste som var verdt å se på grunn av «Ingress», men det var lite mer enn å se stedene jeg fikk. Hadde det vært ordentlig beskrivelse kunne jeg lært litt også.