NRK Meny
Normal

En hverdag uten gift

Dette er et berg av plastleker. Nå vil politikere ha en plan som kan forhindre at barn forgiftes av en "cocktail" av kjemikalier som kan finnes både i leker og klær.

Plastleker skaper søppelberg
Foto: NRK

Hverdagen vår er full av gift, både i mat, klær, kosmetikk og i bruksgjenstander av ymse slag. Stadig mer forskning viser at kjemikalier som finnes i produkter vi omgir oss med og bruker til daglig, kan virke sammen og gi alvorlige helseeffekter.

– Derfor vil vi at regjeringen skal lage en handlingsplan for en giftfri hverdag, sier Sonja Mandt, stortingsrepresentant for Ap fra Larvik.

Sammen med fem partifeller har hun i dag sendt et forslag om en slik plan til komitebehandling. Mandt håper forslaget får flertall, men innser at det å skape en giftfri hverdag ikke er gjort på én dag.

– Det er et langt lerret å bleke, men nettopp derfor er det viktig å få laget en handlingsplan.

Cocktaileffekt

Sonja Mandt-Bartholsen

Sonja Mandt regner med at forslaget om en handlingsplan for en giftfri hverdag kan bli behandlet til høsten.

Foto: privat

Forbrukerrådet har ønsket seg en slik plan lenge. Forslagsstillerne viser også til at en gruppe forskere på oppdrag for Verdens helseorganisasjon og FNs miljøprogram peker på at hormonforstyrrende stoffer sannsynligvis bidrar til i en rekke folkesykdommer som krefttyper, diabetes, fedme og redusert forplantningsevne.

– Det verste ved disse giftene er at barn kan bli utsatt for dem. Vi vet at hjernen er ekstra følsom for påvirkning av miljøgifter. Mange kjemikalier kan være ufarlige i små mengder, men når de blandes kan vi få det som noen kaller en cocktaileffekt som kan være farlig.

Vil ha valgmulighet

I forslaget pekes det på at det er behov for mer kunnskap og forskning på området. Bedre merking av produkter er også viktig, mener forslagsstillerne.

– Merking av produkter er viktig slik at vi som forbrukere har et valg. Da bevisstgjør vi både oss selv og bransjen.

Sverige og Danmark har allerede en handlingsplan for en giftfri hverdag, og Mandt håper nå at Norge følger etter.