Hopp til innhold

En frier til miss Piggy

Her forserer han 6000 pigger og sikrer etterslekta.

Pinnsvin
Foto: Aina Indreiten / NRK

Når snøen smelter og vårsola begynner å varme, er det noen som våkner av en lang vinters søvn. Pinnsvinet hører til blant de artene som lager seg et bol for vinteren, og nå om dagen er det to ting som gjelder - mat og paring. Aina Indreiten i Horten er én av dem som har fått pinnsvin-besøk i disse dager.

– Stikker det ikke a'?

– Det begynte med ett pinnsvin som kom og spiste restene av maten til katten, og i går kveld kom det to stykker. Det ene var mest interessert i å spise mat, mens det andre løp rundt det i ring og forsøkte å pare seg med henne.

Til slutt fikk hannen viljen sin, og da utbrøt Ainas 11 år gamle sønn:

– Stikker det ikke a'?

Se video av pinnsvin:

Smertefull piggsvin-kjærleik

Viktig med vann

Pinnsvin

Noen vil spise, andre vil sikre etterslekta. Paringsleken kan foregå i flere timer.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Familien i Horten hadde besøk av et pinnsvin i hagen også i fjor. Det fikk navnet Piggen, helt til det viste seg å være et hunn-pinnsvin. Da ble det raskt omdøpt til Miss Piggy. Nå forbereder de seg på at det kan komme noen små pinnsvin-nøster til verden. Da er det viktigst at dyrene får tilgang på vann.

– Man trenger egentlig ikke å sette ut mat, men det er viktig at de har tilgang på vann, sier pinnsvinforsker Beate Strøm Johansen. Settere man ut mat, kan katte- og hundemat være egnet.

Derimot skal man ikke sette ut kumelk, for det kan pinnsvinet dø av.

Overlevde sabeltigeren

Pinnsvinet er totalfredet, og tidligere sto det oppført på den såkalte rødlista over truede arter. Nå er bestanden blitt så livskraftig at den er fjernet fra rødlista. Og det er kanskje ikke så rart at pinnsvinet overlever. For det er det eldste pattedyret vi har, og det har overlevd både mammuter, sabeltanntigre og ullhårnesehorn! .

På svartelista

Men om det ikke finnes på rødlista lenger, er pinnsvinet ført opp på svartelista, forteller Johan Danielsen i Direktoratet for naturforvaltning.

– Det er folk som har flyttet pinnsvin til steder der de ikke bør være, for eksempel ute på øyer og holmer. Da spiser de gjerne egg og fugleunger, og det skulle vi helst vært foruten.