Hopp til innhold

- En fantastisk elev

Da jeg stod opp i dag og fikk høre dette på nyhetene, var det et sjokk, sier Hans Kolsrud. Han var rektor ved Nøtterøy videregående skole da Maria Amelie var elev ved skolen.

Tidligere rektor Hans Kolsrud

Maria Amelie var en fantastisk elev, sier tidligere rektor Hans Kolsrud.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Kolsrud sier han har vært spent på utviklingen av hennes sak og han var kjent med at hun hadde en søknad inne nå.

Stor sympati for en fantastisk elev

Det er mange her som har sympati for henne og som hadde håpet på et helt annet resultat, sier Kolsrud.

Kolsrud sier Maria Amelie var en fantastisk flink elev. Hun kom til skolen i 2002 og gikk der i to år. Hun fullførte skolen med strålende resultater, forteller Kolsrud.

- Hun var et fantastisk sosialt vesen her ved skolen og deltok i alle sosiale aktiviteter. Hun fikk mange venner og var uhyre populær i elevmiljøet. Alt i alt – en kjemperessurs for et skolesamfunn, sier den tidligere rektoren.

Kolsrud sier han forstår at myndighetene må ha et lovverk å forholde seg til når det gjelder flyktninger, men sier han hadde håpet at det var et visst rom for individuell behandling.

Kolsrud legger vekt på at Maria Amelie har en spesiell sak, særlig fordi hun har vært flyktning i 13 år. Kolsrud sier han er ganske sikker på at mange i lokalsamfunnet på Nøtterøy er opprørte i dag.

Nøtterøy videregående skole

Maria Emelie fullførte skolegang på Nøtterøy videregående skole.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

- Hvor skal denne stakkars jenta gjøre av seg?


Anne Marie Stordahl Gevelt var klassestyreren til Marie Amelie på Nøtterøy videregående skole. Hun forteller at kontakten ikke var så veldig stor etter at hun gikk ut av skolen, men at kontakten har vært mer hyppig det siste året. Det har vært både på sms og på e-post.

Anne Marie Stordahl Gevelt

Anne Marie Stordahl Gevelt var klassestyreren til Marie Amelie på Nøtterøy videregående skole.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

- Jeg hadde et veldig godt forhold til henne på skolen, sier Stordahl Gevelt. Når man er i 17 – 19 års alderen er det vanlig å prøve å gjøre ting enkelt på skolen. Men så kom Maria Amelie og gjort alt helt annerledes.

Hun ønsket å være med på alt, men kunne ikke noe norsk. Hun var kort og godt helt fantastisk, sier den tidligere klassestyreren.
Hun forteller at hun nå er veldig forvirret og veldig trist når hun i dag ble kjent med at mønstereleven var arrestert. Hun sier hun også blir litt sint og veldig bekymret.

- Jeg lurer på hvor denne stakkars jenta skal gjøre av seg, sier Anne Marie Stordahl Gevelt.

Stordahl Gevelt sier, i likhet med rektor Kolsrud, at hun har forståelse for at det er lover og regler her i landet som må følges.

Massiv støtte fra mange venner

Maria Amelie har vært frivillig ved Slottsfjellfestivalen i Tønsberg. Hun har vært sjefen for til sammen 3000 frivillige over tre år.

Festivalsjef Christoffer Rød sier det er ganske massive reaksjoner blant vennene hennes. Etter at det nå har kommet flere arenaer som for eksempel Facebook med 10 – 15000 medlemmer alt nå er engasjementet stor. Klokka 17 i dag torsdag skal det være organiserte demonstrasjoner i flere norske byer, deriblant i Tønsberg.

Cristoffer Røed

Cristoffer Rød er sjef for Slottsfjellfestivalen der Maria har vært sjef for de frivillige.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

- På Torget i Tønsberg skal vi ha en markering med musikere, politikere og andre som kjenner Maria og som ønsker å holde appeller, sier Rød.

Rød sier de på denne måten ønsker å vise sin medfølelse og å løfte saken via alle kontaktene opp på et så høyt politisk nivå som mulig.

Christoffer Rød kjenner familien til Maria, og forteller at han har hatt en kort kontakt med foreldrene hennes. Han sier de har fortalt at den frykten de føler nå er ganske voldsom, men ikke så stor som den gangen de flyktet fra hjemlandet.

Christoffer Rød er helt klar på at det skal være likhet for loven. Rød sier han legger vekt på at hun kom hit som barn, at hun er meget ressurssterk og engasjert.

Hun har også gjort en politisk jobb ved at hun, gjennom sin opptreden i det offentlige, har gitt alle de papirløse et ansikt, sier Rød.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark