– Jeg tenkte at det var noe feil med meg

Mange har få som står dem nær.

Renate Sølversen.

ENSOMHET: – Det er tungt og trist å være ensom, sier Renate Sølversen.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

I en fersk undersøkelse kommer det frem at en av fem vestfoldinger har kun to eller færre som stå dem nær. Nesten 80 prosent svarer at de har tre personer eller flere som står dem nær, mens to prosent svarer at de ikke har noen.

– Det å føle seg helt alene over lengre tid, slik jeg gjorde, gjør at man tenker at det er noe feil med en, at det er noe med meg som gjør at jeg ikke passer inn. Man kjenner hele tiden på den dårlige selvtilliten som følger med, og det å vite at jeg ikke har noen å dele de tankene med, verken gleder eller sorger.

Renate Sølversen (27) vet hva ensomhet er. Hun har kjent på følelsen siden 15-års alderen, men verst var det i første halvdel av 20-årene.

– Hvis du for eksempel har lyst til å se en film på kino, så skal det litt mer til å gjøre det alene. Det er en del sperrer som ikke nødvendigvis er reelle, men som man setter for seg selv og som blir veldig tunge å leve med.

– Det gikk utover selvtilliten min og da blir man veldig selvgranskende og selvkritisk. Jeg var deprimert, og så ikke hvordan jeg skulle få det bedre.

Bekymret over tallene

Det er Vestfold fylkeskommune, Aust og Vest-Agder som har deltatt i pilotundersøkelsen for folkehelseundersøkelser, som Folkehelseinstituttet har utført på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet. Neste uke avgjør departementet om undersøkelsen skal gjennomføres over hele landet.

3 500 vestfoldinger svarte på pilotundersøkelsen.

– Så mange som en av fem svarer at de kun har en til to personer de kan regne med dersom de har store personlige problemer. At såpass mange har så få nære relasjoner, som de virkelig kan regne med i tøffe tider, er bekymringsfullt, mener folkehelsesjef i Vestfold fylkeskommune, Rune Kippersund, på fylkeskommunens nettside.

Folkehelsesjef i Vestfold fylkeskommune, Rune Kippersund

FOLKEHELSETILTAK: – Flere studier viser at sosial isolasjon oppstår før eventuelle psykiske plager. Det vil si at det å være i et sosialt nettverk og oppleve sosial støtte beskytter mot psykiske plager. Dette er viktig å ha med seg når man arbeider med folkehelsetiltak lokalt, sier Rune Kippersund.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Hadde ingenting å tape

Sølversen slet med selvmordstanker, men ville ikke påføre familien den smerten. Fordi hun ikke visste hvem hun skulle dele tankene om ensomhet med, valgte hun å gjøre det med «alle». For to år siden postet hun et innlegg på Facebook og pratet med media.

– Jeg var så alene at det kunne ikke bli verre. Jeg hadde ingenting å tape på å si det høyt, forteller hun.

27-åringen fikk mye respons.

– Da åpnet de en kommunikasjonskanal som gjorde det mye lettere for meg å ta kontakt med dem.

Dype vennskap

Sølversen studerer nå ved Høgskolen i Sør-Øst Norge, og føler seg ikke lenger like ensom.

– Jeg har ikke fått de dype vennskapene ennå, for det tar tid, men jeg har fått veldig mange flere å ringe hvis jeg har lyst til å gjøre noe.

I tillegg til å studere er hun lokalpolitiker for Høyre.

– Man må tørre å dra ut. Det får ikke politikerne gjort så mye med, men det vi kan gjøre er å skape arenaer hvor det er interessant å møtes.

– Den politiske oppgaven er å tilrettelegge for sosial aktivitet, og så må den ensomme være litt tøffere enn det kanskje er behagelig å være, og benytte seg av tilbudene.

Sølversen vil ikke anbefale alle å stå frem slik hun gjorde, men hun anbefaler å i alle fall dele det med noen.