En annen verden å leve i en liten båt

Den ett år lange seilturen ble til fem år for kjæresteparet Lise Borgland og Kjell Thorsnes.

Lise Borgland og Kjell Lauritz Thorsnes

SEILERLIV: Aitutaki på Cook Islands var et av de fantastiske stedene Lise Borgland og Kjell Thorsnes besøkte på seilturen.

Foto: Privat

– Det var en annen verden å leve i en liten båt, men det er litt deilig at kaffekoppen i hvert fall står stille på bordet, smiler Lise Borgland.

Ute er det grått høstvær og regnet trommer på taket til huset hvor hun og kjæresten Kjell Thorsnes bor i kollektiv på Nøtterøy.

For drøye to uker siden befant de seg i en seilbåt på Fiji. Å komme tilbake til virkeligheten er litt hardt innrømmer de.

– Men det er fint å se familie og venner igjen. Vi savnet de litt på slutten, sier Lise.

Bitt av basillen

– Jeg hadde planlagt en seiltur siden jeg var fem kanskje. Også møtte jeg Kjell. Han hadde båt så det passet veldig fint, sier Lise.

Drømmen om jordomseiling skulle iverksettes i 2011. Vinteren før bodde paret i seilbåten på Foynland på Nøtterøy i kulda, før de seilte til Karibien og tilbake til Norge i løpet av ett år.

– Vi kom hjem og var hjemme i tre uker før vi fant ut at nei, vi må seile en gang til, sier Kjell.

Paret skulle egentlig studere i Trondheim og var på jakt etter leilighet da de plutselig ombestemte seg. De var bitt av basillen.

– Båten var jo klar. Den lå jo her hjemme, sier Lise.

Lise Borgland og Kjell Thorsnes

FRANSK POLYNESIA: Her er paret på vei fra Fra Huahine til Tahaa, en øy i Fransk Polynesia.

Foto: Privat

Svømte med hvaler

Det endte med at de dro tilbake til Karibien og gjennom Panamakanalen. Det ene året ble til fem. Paret reiste hjem til Norge for å jobbe innimellom før de dro ut igjen på sjøen.

Ifølge paret var de fineste opplevelsene på Stillehavet.

Å svømme sammen med hvaler var en sterk opplevelse.

– Det var den råeste opplevelsen på Tonga i Stillehavet hvor vi snorklet ved siden av en mor og en kalv. Da føler man seg liten altså. Det var den største naturopplevelsen, sier Kjell.

Dusjet i stormen

Paret ble også drevne på hardt sjøvær.

– Vi ble vant til squalls, et værsystem med mye vind og storm som kommer veldig fort. Vi kom inn i det hele tiden, spesielt over Atlanteren, forteller Lise.

– Det var litt skummelt i begynnelsen, men etter hvert så vi på det som en ferskvannsdusj, ler hun.

– Du ser at det kommer en svart vegg, tar ned litt seil, kler av deg, såper deg inn også er det bare å dusje i vei, ler Kjell.

Å kjenne fastland under beina etter måneder på sjøen er likevel deilig.

– Det var utrolig deilig å komme på land og spise en hamburger, sier Kjell.