– Slå av julebelysningen før du legger deg

Dette mener Eltilsynet du må vite om julebelysning.

Julestjerne i vinduet med nisser

Disse papirstjernene kan lett ta fyr.

Foto: PRIVAT

Med god julestemning kommer også brannfare. Blir det mye levende lys, julepynt og ledninger i førjulstiden bør du være på vakt.

Flest branner i Desember

Desember er årets mest brannfarlige måned, ifølge Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB).

Lars Petter Johansen fra Elsikkerhet Norge har noen gode sikkerhetstips til deg som skal innstallere julebelysning:

1. Bruk julebelysning når du er til stede.

2. Dra ut ledningene til julebelysningen før du legger deg.

3. Å se etter CE-merkene når du skal kjøpe julepynt er en god start. Helst ikke kjøp julepynt over nett, det er ikke å anbefale.

4. Ha alle sanser åpne. Lukt, lyd og blinking fra lysene er et tegn på at noe kan være feil.

– Tenk sikkerhet

Ruben Heggertveit

Ruben Heggertveit i Brannvesenet.

Foto: Johanna Hauge / NRK

På torget i Tønsberg står tre menn fra brannvesenet i anledning aksjon boligbrann. Målet med aksjonen er å bedre brannvernet i hjemmet.

– Det er viktig å være bevisst på ting man ikke har i huset ellers resten av året. Tenk litt sikkerhet når du installerer julebelysning, forklarer Ruben Heggertveit i brannvesenet.

– Hva kan være det farligste?

– Jeg ser ofte at det er en ledning med mange stikkontakter i samme "klyse", og så deler man og deler man og da blir det mye belastning på kanskje en veldig tynn ledning. Hvis man da får en overbelastning kan ledningen smelte og ta fyr.

Heggertveit forklarer også at det er mange som bruker stearinlys nå i desember og utover vinteren. Selv om de fleste er klar over det, ser han likevel mange eksempler på folk som har stearinlys i vinduet ved siden av gardiner.

Han understreker at det er viktig å være forsiktig og bruke hodet nå i førjulstiden.

Husk riktig lyspære

Julestjerner i papir har blitt populært de siste årene. Dette kan fort bli en brannfelle. På Claes Ohlson i Tønsberg selger de mye belysning og julepynt nå i førjulstiden.

Roger Bekkevold

Roger Bekkevold, selger hos Claes Ohlson.

Foto: NRK

– Vi oppfordrer kundene til å bruke riktig pære, altså ledpærer som er mye mindre brannfarlig fordi de ikke avgir varme, sier selger Roger Bekkevold.

– Er det noe man bør være ekstra oppmerksom på når man kjøper julebelysning?

– Man bør være sikker på at man bruker julebelysningen på riktig sted. Det er forskjell på innendørs og utendørs belysning. Innebelysning kan for eksempel ikke brukes ute på grunn av fuktsikkerheten, avslutter han.