NRK Meny
Normal

Elever reagerer: – Skandaløst av politiet

«Det blir jevnlig gjentatt at skolen skal være en trygg arena for elevene, men er den virkelig det hvis du eller kompisen kan bli arrestert midt i en skoletime?» Spørsmålet stilles av Elevorganisasjonen etter at 18 elever ble pågrepet på skolen.

Thor Heyerdahl videregående skole

Her ved Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik ble 18 elever pågrepet av politiet midt i skoletida. (Personene på bildet har ingen ting med saken å gjøre)

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Tirsdag ble 18 elever pågrepet av politiet på Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik.

De aller fleste er i 17-årsalderen.

Mens politiet mener det var nødvendig å pågripe alle på en gang, er Elevorganisasjonen av en annen oppfatning.

– Kaos på skolen

«Gjennomføringen av arrestasjonen fører til kaos på skolen og henger ut elevene».

Det skriver leder av Elevorganisasjonen i Vestfold, Eivind Yrjan Stamnes, i en e-post til NRK.

– Vi mener det var fullt mulig å gjøre dette på en annen måte. Nå er det ikke jeg som skal komme med alternative løsninger til politiet, men de kunne for eksempel slått til ved alle hjemmene samtidig.

– Du tror ikke det kan virke litt avskrekkende for andre?

– Det er mulig, men skolen skal ikke være en arena hvor elvene skal bli avskrekket.

– Utrygge

Stamnes understreker at Elevorganisasjonen ikke støtter handlingene til de involverte elevene på noen måte, men ønsker samtidig å rette kritikk mot politiets fremgangsmåte.

«Å utføre arrestasjoner på skolen skaper ikke bare problematikk for elevene som er involvert i arrestasjonene, men også for resten av elevene.

Elevene som er involvert blir offentlig hengt ut og satt som eksempler, noe som er skandaløst. Elevene føler seg utrygge i klasserommene og læringsmiljøet blir nedsatt.

Det blir jevnlig gjentatt at skolen skal være en trygg arena for elevene, men er den virkelig det hvis du eller kompisen kan bli arrestert midt i en skoletime? Svaret på det er jo helt klart nei», heter det videre i e-posten.

– Nødvendig å gjøre det slik

Stasjonssjef Tor Eriksen ved Larvik politistasjon begrunner fremgangsmåten med at det er viktig å innhente bevis og beslaglegge gjenstander.

– I denne saken var det mange involverte, den hadde et stort omfang og politiet må koordinere slike aksjoner. Det ville være stor fare for bevisforspillelse hvis vi hadde gått til en og en hjemme. Da blir andre involverte raskt varslet, og de får anledning til å fjerne bevis.

Eriksen sier at politiet knapt nok var inne i klasserommene, men at de aktuelle elevene ble hentet ut av lærere.

– Alt i alt mener jeg at vi utførte dette på den mest skånsomme måten. I en slik sak mener jeg dette er noe elevene må tåle.

Sniffing og hasj

Bakgrunnen for politiaksjonen er at ungdommene skal ha filmet utagerende fester med bruk av narkotika, vold og skadeverk på fritiden sin.

En av filmene, som NRK også har sett, viser fulle ungdommer, sniffing, røyking av hasj, en gutt med kjønnsorganet framme, hærverk på byen og slåsskamp på gata.

Noen av elevene som ble pågrepet, ønsket å komme med sin versjon da NRK møtte dem onsdag. De ville være anonyme, men sa at det er snakk om guttestreker og mener at saken er blåst opp.

– Mye er arrangert, volden det er snakk om er gjort i selvforsvar og bare en av oss er tatt i urintest.

De involverte ungdommene er tilbudt ruskontrakt.