NRK Meny
Normal

Elever får ikke ha basar til gode formål

Årsaken er gratisprinsippet i norsk skole.

Vestskogen skole, Nøtterøy

For å håndheve gratisprinsippet i skolen har ikke skoleelever på Nøtterøy lenger lov til å ha salg eller utlodning til inntekt for gode formål. (Arkivbilde: Vestskogen skole)

Foto: Aina Indreiten / NRK

Elever på skolene på Nøtterøy får ikke lov til å holde basar til inntekt for veldedige organisasjoner.

Årsaken er at kommunen har innført strengere regler for å sørge for at absolutt alt som foregår på skolen skal være gratis.

Kommunaldirektør Christian Thaulow sier det blir for kostbart for noen, når det stadig skal betales en hundrelapp der og noen tiere her.

– Vi har fått tilbakemelding fra foreldre som opplever det som et press når det legges opp til pengebruk på skolen, sier Thaulow.

Felles rutiner

Hovedutvalg for oppvekst og kultur diskuterte saken i 2014 og da ble det vedtatt å innføre strengere regler for å overholde gratisprinsippet i skolen.

– Opplæringsloven er klar på at all skoleaktivitet skal være gratis. Vi tok dette opp med hovedutvalget og de var enige i at vi måtte få noen felles rutiner for dette, sier Thaulow.

– Men er det ikke også litt god læring i det å ha innsamling og dele litt med andre som ikke har det like godt som oss?

– Jo, det er det. Og det kan hende at vi har blitt for strenge, sier kommunaldirektøren.

Evalueres neste år

Administrasjonen i Nøtterøy kommune skal ha en ny runde for å diskutere saken i februar eller mars i 2016.

– Vi skal evaluere hvordan reglene vi innførte i fjor har virket. Da får vi se på om dette kan ha fått noen utilsikta resultater og om det har blitt for strengt, sier Thaulow.

Uansett hva slags praksis Nøtterøy kommune lander på er kommunaldirektøren klar på at det ikke må rettes krav om betaling til den enkelte elev og at alt som eventuelt samles inn til elever skal komme alle til gode.

– Alt som samles inn til en gruppe skal brukes på hele gruppa, uavhengig av om noen har betalt og bidratt, eller ikke.