Har snart 15 eksamener – men ingen lærere til å hjelpe

Streiken hos Skagerak International School kan få store konsekvenser for eksamen. – Det er ganske dramatisk nå, sier elev.

Skagerak International School

STREIK: Siden 23. mars har flesteparten av lærerne vært i streik. Når streiken avsluttes er helt i det blå, sier Utdanningsforbundet.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Elevene sliter veldig med usikkerhet. Folk prøver å danne studiegrupper og hjelper hverandre så godt de kan, men ingen kan erstatte lærerens rolle, sier elev ved skolen i Sandefjord, Alexandria Marie Elboe Gogstad.

Om tre og en halv uke har avgangselevene første eksamen, men streiken, som ble et faktum 23. mars, gjør at elevene går glipp av viktig undervisning og oppfølging fra lærerne før eksamen.

36 av de 50 lærerne ved den private skolen er tatt ut i streik som følge av uenighet om ny tariffavtale mellom Utdanningsforbundet og NHO Abelia.

Alexandria Marie Elboe Gogstad

ELEV: Alexandria Marie Elboe Gogstad utenfor Kings College i London for å bli kjent med skolen hun ønsker å ta sin utdannelse.

Foto: PRIVAT

– Det er faktisk ganske dramatisk. 60 prosent av eksamenskarakteren danner grunnlag for avgangskarakteren vi får, som betyr alt når vi skal søke oss inn på skoler. Det er veldig trist å se at så mange elever, som har betalt tre år med skole, møte denne usikkerheten når man er så nærme målet, sier Gogstad.

Gogstad er også nestleder av Unge Høyre i Vestfold og har tidligere vært kritisk til streiken.

Drømmer om London

Da NRK snakket med Gogstad mandag ettermiddag, var hun en rask tur i London for å besøke Kings College – universitetet hun ønsker å starte utdannelsen hos.

– Men jeg trenger utrolig gode karakter for å komme inn her og selv om jeg nå står utenfor bygningen, føler jeg at målet er langt unna. Jeg sliter med særlig i økonomi og jeg vet at den eneste som kan hjelpe meg toppkarakter er læreren min, selv om jeg prøver så godt jeg kan selv.

– I matematikk er det flere kapitler vi ikke har gått gjennom og det får vi garantert på eksamen.

Alt i alt har avgangselevene 14–15 eksamener ifølge Gogstad.

Løsning usikkert

Lærerne ved Skagerak er i streik fordi partene ikke har kommet til enighet om en tariffavtale.

Utdanningsforbundet ønsker en tariffavtale direkte med den private skolen, mens skolen mener avtalen må være mellom skolens organisasjon, Abelia, og Utdanningsforbundet.

Daglig leder ved Skagerak, Hans Jørgen Firing, sier det fremdeles er usikkert når streiken er over.

– Vi har selvstendige og flinke elever som hjelper hverandre, men det vil nok få negative konsekvenser for mange at de ikke har tilgang på lærere. Vi håper partene kommer til enighet så fort som mulig, sier Firing, som mener det er umulig å si hvor lenge streiken varer.

Anne Yun Rygh hos Utdanningsforbundet i Vestfold sier til NRK mandag ettermiddag at en løsning er helt i det blå.