NRK Meny
Normal

– Tenkte bare på å få puste

To forskjellige ofre som begge var utsatt for ran, sa det samme i Nordre Vestfold tingrett i dag. Begge tenkte bare på å få puste da de ble ranet.

Rumenere på bensinstasjon i Kodal

Her er rumenerne fanget på et overvåkningskamera på en bensinstasjon i Kodal i Andebu.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Begge er eldre kvinner bosatt på Østlandet. De ble utsatt for grovt ran og legemsbeskadigelse i august i fjor, i hver sin bolig på forskjellige steder, men i samme uke.

Fire rumenske menn i begynnelsen av 30-årene sitter på tiltakebenken. De er tiltalt for tre grove ran, tyveri og for å ha skaffet seg varer på en bensinstasjon uten å betale.

En av de tiltalte erkjenner straffskyld for hele tiltalen, mens to erkjenner delvis straffskyld. Den fjerde erkjenner ikke noe straffskyld.

Skulle ha vann til bilen

Det første ranet skal ha skjedd i Ski, der en eldre kvinne ble oppsøkt.

Kvinnen, som er 85 år, fortalte i retten om hvordan hun ble oppsøkt av en mann som angivelig skulle ha vann til bilen, hvordan det etter hvert kom flere til og at hun ble overfalt.

Hun fortalte at hun kom til seg selv da en hånd ble holdt over munnen og nesen hennes, samtidig som armbåndsuret ble fjernet. Hun fortalte videre at hun husker lite av det som skjedde. 85-åringen ble funnet rundt halvannen time etter ranet, av en venninne.

Kvinnen ble innlagt på sykehus med store skader i ansiktet. Hun lå på sykehus i en uke før hun ble sendt direkte på tre ukers rehabilitering.

Nå er hun plaget av svimmelhet og tåkesyn.

– Behandlet ham som en filledukke

Det andre ransofferet som har forklart seg er en kvinne på 78 år bosatt i Asker. Hun forteller at hun og hennes mann ble oppsøkt av en mann med samme ærend som i Ski og med samme framgangsmåte.

Både hun og hennes mann sier de ble brutalt behandlet av ranerne.

– Den ene behandlet mannen min som en filledukke, sa kvinnen.

Ektemannen ble sterkt skadet av raneren. Han husker i dag ikke noe av hendelsen og er ikke i stand til å forklare seg for retten.

Kvinnen fortalte, i likhet med kvinnen fra Ski som ble ranet to dager tidligere, at hun bare tenkte på å få puste. Også hun ble skadet og havnet på sykehus.

Kvinnen fra Asker fortalte i retten at hun og mannen nå sliter med mye angst etter det som skjedde.

Det er innkalt til sammen rundt 20 vitner og det er avsatt seks dager til rettsaken.