Hopp til innhold

Ektepar ble rike på privat omsorg

Ekteparet som driver Klostergården på Tjøme har tjent seg rike på salg av omsorgstjenester for psykisk utviklingshemmede. De har bygd opp verdier for mellom 40 og 45 millioner kroner både i Norge og i utlandet.

Klostergården på Tjøme

Eiendommene på Klostergården er ifølge ekteparet selv verdt 25 millioner kroner.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

I 1990 startet ekteparet Camilla Murel og Jan Yngve Sivertsen et privat bofellesskap for psykisk utviklingshemmede på Tjøme. 25 år senere sitter ekteparet på eiendom i Norge, Danmark og Frankrike for anslagsvis mellom 40 og 45 millioner kroner. Samtidig fører det offentlige som kjøper deres tjenester ikke tilsyn med den økonomiske driften av virksomheten. Selskapet leverer ikke regnskap til Brønnøysundregistrene og all eiendom, også det som omfattes av bofellesskapet, står på dem privat.

Sosialterapeutisk bofellesskap

I 1990 kjøper Camilla Murel og Jan Yngve Sivertsen Nedre Rød gård på Tjøme for 3,7 millioner kroner. Gården hadde da stått tom i et år og ekteparet forteller at de får kjøpt gården for én million kroner under takst.

– Vi startet uten egenkapital, og var heldige å få eiendommen under takst fordi det var en gammel klausul om at eiendommen skulle være til glede for barn. Med dette utgangspunkt fikk vi lån i banken til å kjøpe Klostergården, forteller Camilla Murel.

Klostergården på Tjøme

Ekteparet bor og jobber på gården.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Ekteparet etablerte et sosialterapeutisk bofellesskap på gården etter mønster fra Vidaråsen, der begge tidligere har bodd og jobbet. Ekteparet og noen av deres fem sønner bor og jobber sammen med psykisk utviklingshemmede på gården og driver med dyr, skogbruk, snekring, båtliv og musikk. I 2000 kjøper de også nabogården Mellom Rød gård for 2,7 millioner kroner sammen med noen naboer, og bygger et eget terapihus med svømmebasseng til fem millioner kroner.

– Profitt har aldri vært målet

Låven er bygget om til et lokale med kjøkken og scene som leies ut til aktiviteter i lokalmiljøet og brukes av beboere. I tillegg holder de nå på å bygge en ny stall til to millioner kroner. På gården er det også flere små hus der noen av de ansatte bor.

– Profitt har aldri har vært målet vårt. Det vi ville var å bygge et godt hjem for beboerne. Stedet vi har bygd opp er et livsfellesskap for beboere og medarbeidere, sier Jan Yngve Sivertsen.

Ekteparet forteller at de i flere år ikke tok ut lønn. Det ble kun tatt ut litt penger til eget forbruk.

I 1996 kjøper de et hus i Provence i Frankrike som feriebolig for Klostergården. I 2002 utvider de videre og kjøper en leilighet på Frogner i Oslo til 8,5 millioner kroner. Planen er å bruke leiligheten som kurslokale.

– Stedet ble kjøpt for å drive avlasting, kurs- og terapitilbud for familier og som treningstilbud for beboerne, sier Sivertsen.

Jan Yngve Sivertsen, befaring Klostergården

Jan Yngve Sivertsen (t.v.) sammen med medlemmer av Teknisk hovedutvalg på Tjøme, under en befaring hos Klostergården i oktober 2013.

Foto: Nina Blix / Øyene

– Ikke regnskapspliktig

Klostergården er registrert som et ansvarlig selskap (ANS), og fram til 2007 leverte selskapet regnskap til Brønnøysundregistrene. Både leiligheten i Oslo, fritidsboligen i Frankrike og de to gårdene på Tjøme står oppført i 2006-regnskapet. Leiligheten ble solgt i 2013, men er tatt ut av det siste regnskapet selskapet leverte i 2007.

– Leiligheten skulle være avlastningsbolig, kurslokale og treningsbolig for beboerne i Oslo, men vi fikk ikke brukt den til det. Derfor ønsket revisor at vi skulle ta den ut av regnskapet, forklarer Murel.

Ekteparets hus i Risør

Huset i Risør eies av Camilla Murel, men deler av huset leies ut til Klostergården som feriebolig.

Foto: Yngve Tørrestad

I 2007-regnskapet nedskrives gjelden i selskapet med 8,5 millioner kroner, samme sum som leiligheten på Frogner i Oslo ble kjøpt for i 2002. Samtidig reduseres driftsmidlene i selskapet fra 27,1 millioner kroner til 18,3 millioner kroner.

Et enkeltmannsforetak med eiendomsverdi på under 20 millioner kroner er ikke regnskapspliktig i Brønnøysund.

Årsaken til at Klostergården ikke lenger leverer regnskap til Brønnøysundregistrene er at selskapet nå drives som en enkeltmannsforetak, forklarer deres revisor Villy Lysgård i Enter Revisjon i Tønsberg.

– Da de opprettet et ansvarlig selskap var de ikke gift. Jeg husker ikke når de giftet seg, men etter det lignes selskapet som et enkeltmannsforetak, sier Lysgård.

Hus i Tisvilde

Meldte flytting til Danmark

I 2007 kjøper Camilla Murel et hus i feriebyen Tisvildeleje i Danmark for 5,5 millioner kroner. Året etter melder hun flytting til Danmark.

– Jeg er født i Danmark og har bodd der som liten. For å eie eiendom i Danmark må man være bosatt eller ha postadresse der, sier Camilla Murel.

Hun står som eneeier av huset i Danmark. Murel er i folkeregisteret fortsatt registrert bosatt i Danmark, selv om hun både bor og jobber på Klostergården på Tjøme.

I 2008 står hun oppført i eiendomsregisteret som kjøper av et hus i Risør for 1,5 millioner kroner. Huset er en arv etter moren, og Camilla Murel står som eneeier av huset. Deler av huset leies ut til Klostergården.

– Vi bruker det som feriebolig for noen av beboerne om sommeren, forklarer hun.

Også Jan Yngve Sivertsen melder flytting til Danmark, men det skjer først i 2012 og da til en annen adresse enn Camilla Murel. Han melder flytting til en leilighet i Fredriksberg som eies av en av parets sønner, men blir bare registrert boende på den adressen i et år. Da melder han flytting tilbake til Tjøme.

I mars 2013 selges leiligheten på Frogner i Oslo for 13,7 millioner kroner. I februar 2014 kjøper ekteparet en leilighet i Ullevål hageby i Oslo for 5,3 millioner kroner.

To boliger i Frankrike

Klostergårdens nettsider og i regnskapet for 2007 står det at selskapet disponerer en bolig i Provence i Frankrike. Eiendommen ble kjøpt i 1996. NRK kjenner ikke kjøpesummen, men boligen har i 2007 en regnskapsmessig verdi på 1,7 millioner kroner.

Etter en sjekk i franske eiendomsregistre finner NRK at ekteparet eier to boliger i Frankrike. Et hus med en 2,5 mål stor eiendom i Cotignac i Provence-distriktet og en 97 kvadratmeter stor leilighet i Villefranche-sur-Mer på den franske riviera. Ifølge ekteparet har eiendommen i Cotignac en verdi på rundt 2,7 millioner kroner, mens leiligheten i Villefranche-sur-Mer har en verdi på rundt 2,5 millioner kroner.

Leiligheten er ifølge den franske kommunens opplysninger kjøpt i 2006 og eies av ekteparet sammen med en annen person.

– Den er i et eldre hus som kommunen bruker til omsorgsboliger og byens prestekontor, sier ekteparet, og forklarer at leiligheten nå brukes til feriebolig for beboerne på Klostergården fordi huset i Cotignac skal selges.

Villefranche-sur-Mer

Store verdier i eiendom

25 år etter at ekteparet startet opp virksomheten på Tjøme sitter de på store verdier i form av eiendom.

Ekteparet har selv fortalt NRK at verdien på de to gårdene på Tjøme er 25 millioner kroner. Boligene i Oslo, Risør og Danmark har en kjøpsverdi på til sammen 12,3 millioner kroner.

– Boligene i Frankrike er muligens verdt rundt 5 millioner kroner til sammen, men markedet er usikkert, sier ekteparet.

Til sammen utgjør verdien av eiendommene mellom 40 og 45 millioner kroner.

Nedre Rød og Mellom Rød Gård er finansiert blant annet gjennom å pantsette de to gårdene på Tjøme gjennom Innovasjon Norge og Cultura Sparebank, en bank som låner ut penger til sosiale og samfunnsnyttige formål. Ekteparet har også tjent 5,2 millioner kroner på salget av leiligheten på Frogner i Oslo.

I 2013 var den samlede gjelden til ekteparet 31,9 millioner kroner, ifølge deres revisor. På grunn av høy gjeld er de i skattelikningen oppført med 0 i formue. Ekteparet forteller NRK at de tar ut en lønn på cirka en million kroner i året til sammen.

Klostergården, leiligheten i Ullevål Hageby

Leiligheten i Ullevål hageby ble kjøpt i 2014.

Foto: Andreas Sundby / NRK

– Ikke forbudt

Det bor åtte beboere med ulike psykiske utviklingshemninger på Klostergården og to av dem er fra Tjøme kommune. Rådmann Christine Norum blir overrasket når hun får se oversikten fra NRK.

– Det er ikke forbudt å tjene penger eller investere i eiendom, men dette ser litt voldsomt ut, sier hun.

Tjøme kommune betaler drøyt 100.000 kroner i måneden for de to beboerne på Klostergården. Det er for kjøp av omsorgstjenester. I tillegg betaler beboerne husleie til Klostergården.

– Vi må jo nå spørre oss om vi betaler riktig pris for den tjenesten vi får, sier hun.

Jan Yngve Sivertsen mener kommunen ikke har noen grunn til uro.

– Vi tar en langt lavere pris enn andre private omsorgsboliger. Andre aktører blir overrasket når de hører vår lave døgnpris i kombinasjon med hva vi tilbyr, sier han.

19. mars hadde NRK en sak om en mor som var misfornøyd med sønnens tilbud på Klostergården, men i etterkant av reportasjen gikk en gruppe verger og pårørende ut og støttet ekteparet.

I et brev til Tjøme kommune og Fylkesmannen i Vestfold skriver de:

"Vi har full tillit til at Camilla Murel og Jan Yngve Sivertsen driver Klostergården på en måte som er til beste for dem vi har tilsyn med … "

Videre skriver de:

"Meningsfulle aktiviteter på arbeid og i fritiden er en av godene ved livet på Klostergården. Det at beboerne kjenner hverandre og har blitt gode venner gjennom flere år skaper også en trygg ramme for hverdagslivet deres på Tjøme."

Feriehus i Frankrike

– Fører ikke tilsyn med driften

På hjemmesiden til selskapet står det at Klostergården disponerer feriehuset i Provence og at de leier deler av huset i Risør. I tillegg står det at de disponerer en Colin Archer-skute.

Rådmannen på Tjøme vet ikke hvor mye de åtte beboerne får bruke ferietilbudene.

– Våre brukere skal ha tilgang på feriesteder, men jeg har ikke oversikt over om våre beboere har benyttet dette på nåværende tidspunkt, sier Norum.

– Fører dere ikke tilsyn med Klostergården?

– Vi fører tilsyn med at våre beboere får de tjenestene de skal ha, men vi går ikke inn i driften og ser på selskapet. Det gjør heller ikke andre kommuner, sier Norum.

Rådmann i Tjøme kommune Christine Norum

Christine Norum, rådmann på Tjøme

Foto: Rune Jensen / NRK

– Hva tenker du om at et selskap dere kjøper tjenester fra ikke leverer regnskap til Brønnøysund, eller er mer åpne om driften?

– Dette tenker jeg er en jobb for skatteetaten og ikke oss som kommune, svarer rådmannen.

Ikke oversikt over bruk av fritidsbolig

Camilla Murel sier de har fem beboere som er egnet til å ta med til Frankrike.

Første gang NRK intervjuet ekteparet fortalte de at også verger får låne boligen i Frankrike og ga eksempler på dette. Senere presiserte de at verger ikke får låne stedet gratis, men må leie det. Etter å ha lest gjennom sitatene sier ekteparet at dette ikke er tilfelle.

– Huset leies ikke ut til verger, og ansatte er der kun sammen med beboere. Det har bare skjedd én gang at en verge har vært med som ledsager, etter klart ønske fra en beboer.

Murel understreker at de oppgir leieinntekter og privat bruk fra familiemedlemmer til skattemyndighetene.

– Dette er med i vår årlige rapport til skattemyndighetene, forklarer Murel.

Rådmannen på Tjøme mener det er uheldig dersom verger får bruke fritidsboligen i Frankrike.

– Dette kan skape uheldige bindinger, dersom dette stemmer. Når verger anbefaler Klostergården for sine brukere må vi være sikre på at dette er til det beste for brukerne, sier Norum.

Hverken Jan Yngve Sivertsen eller Camilla Murel kan gi noe tall over bruken av ferieboligene, men ekteparet forteller at huset i Cotignac i Frankrike nå skal selges. Også Colin Archer-skuta skal selges. Den er til salgs for 88.000 euro (cirka 750.000 norske kroner). I seilskøyteklubben Colin Archer står den registrert på Jan Yngve Sivertsen.