NRK Meny
Normal

Eksamensnerver gir mer dovask

Det skal presteres på kort tid og aller helst over sitt eget snitt for å dra i land en så god karakter som mulig. Det fører til nerver, urolig mage og enkelte uheldige følger.

Parkerte renholdstraller på campus Vestfold

KLAR FOR INNSATS: Her står renholdstrallene parkert på rad og rekke. En nervøs student kom ikke lenger enn til en slik tralle da hun måtte kaste opp på grunn av eksamensnervene.

Foto: privat

– Det var en av renholderne våre som kom med tralla si og der kom det ei jente springene, hun slengte seg over vogna hennes og spydde rett i bøtta.

Det forteller Britt Karin Johnsen. Hun er renholdsleder for Høgskolen i Sørøst-Norge på campus Vestfold.

Jenta skulle ha eksamen og var veldig nervøs, men hun er ikke alene. For eksamenstida er også ekstra hektisk for renholdspersonalet på høgskolen.

Bilde av Britt Karin Johnsen

ER DER FOR STUDENTENE: Britt Karin Johnsen er renholdsleder på campus Vestfold. Hun og teamet jobber ekstra mye i eksamenstiden, og sier at det skal være ekstra ryddig og orden i den viktige tiden for studentene.

Foto: privat

– Det er ikke alt en bør skrive, for det er jo litt ekkelt, men det er mye oppkast, diare og nerver på denne tiden, sier Johansen.

Høgskolen sitt campus på Bakkenteigen i Vestfold inneholder noe slik som 198 toaletter, og under eksamenstiden trenger de ekstra renhold.

Paller med papir

I eksamenstiden er det mange som er ekstra mye og ekstra lenge på skolen. Alle grupperom er fylt opp av studenter som skal gjøre en siste innspurt på tampen av året.

– Det er så stor aktivitet at vi klarer nesten ikke å fylle på nok papir på toalettene. Det har gått noen paller, forteller Johnsen.

Hun og renholdsgjengen må ta toalettene oftere i eksamensperiodene for at de skal være rene og i stand til å ta seg av alle de trengende og nervøse studentene.

Hva synes du om eksamenstiden?

– Det er mye flott ungdom rundt oss og det er en helt grei tid for oss, selv om det er mer hektisk. Vi er her for å hjelpen dem med fremtida deres, legger hun til.

Ekstra pent

– I eksamenstiden er vi ekstra nøye på at alt skal være pent. Studentene skal ha god luft og det skal være ryddig under eksamen, sier den erfarne renholdslederen.

Britt Karin Johnsen har vært på skolen siden 1993, og hun og de andre sliter nesten med å komme til i den travle eksamenstiden.

– Da er det folk her fra tidlig om morgenen til sene kvelden, og folk rundt oss er stressa, sier Johnsen.

Og det gjenspeiles altså på blant annet toalettene hvor det kastes opp, og tømmes ned.

Og når magen slår seg vrang og det haster som mest, er det visst ikke alltid studentene rekker helt frem til toalettskåla.

– Det er jo ikke alltid de rekker frem og treffer det hullet de skal, for å si det slik, sier Johnsen.