NRK Meny
Normal

Eldre får velge sin egen meny på sykehjemmet

NØTTERØY: På Bjønnesåsen bo- og aktivitetssenter får beboerne bestemme hva de vil spise og når de vil spise. Det skal øke matlysten og gjøre hverdagen hyggeligere.

Mat på sykehjem

MATLYST: På Bjønnesåsen bo- og aktivitetssenter kan beboerne velge varmmat fra en ønskemeny utenfor de faste måltidene.

Foto: Annette Grasmo Bergman / NRK

En rapport fra Nasjonalt råd for ernæring viser at hver tredje pasient i institusjon er underernært eller står i fare for å bli det. En av grunnene er at mange eldre mennesker sliter med å få i seg nok mat når de bor på sykehjem.

På Bjønnesåsen bo- og aktivitetssenter på Nøtterøy har de derfor innført en ønskemeny, slik at beboerne kan be om å få varmmat når de vil. For det er ikke alltid de er sultne når maten kommer på bordet til de fastsatte tidene.

Stian Henriksen

MATGLEDE: Kokk Stian Henriksen merker at matlysten til beboerne blir bedre når de kjenner matlukt fra kjøkkenet på avdelingen.

Foto: Annette Grasmo Bergman / NRK

– Beboerne kan velge fra en meny med fem retter. I dag kan vi tilby stekt ørret med agurk, flesk og duppe, biff og bearnéssaus, taco og grandiosapizza, forteller kokk Stian Henriksen.

Maten er enkel å tilberede, og kan også lages av sykepleierne og hjelpepleierne på avdelingens kjøkken hvis noen av beboerne blir småfysne på noe godt til kvelds.

Bildemeny

Ønskemenyen har fargebilder av maten, siden ord gjerne blir glemt og forståelsen blir dårligere med årene. Da er det enklere å huske hva som smaker godt ved å se maten på et fargebilde. Men det viktigste er lukten av mat.

Ønskemeny på sykehjem

MATVALG: Beboerne kan velge blant fem retter hvis de er småfysne utenfor de fastsatte måltidene. Menyen har også bilder av maten.

Foto: Annette Grasmo Bergman / NRK

– De kjenner hva som lukter godt, og det beste er å se porsjonen, sier Henriksen, som vet av erfaring at matlukt er med på å bringe fram gamle minner.

– Når vi baker på avdelingene og lukten av bakst sprer seg i gangene, hjelper det veldig på matlysten til beboerne, sier han.

Hverdagslykke

Tiltaket med ønskemeny ble startet i sommer, og det har kommet for å bli i kommunes sykehjem.

Reidar Thoresen

POSITIVT: Institusjonsleder Reidar Thoresen på Bjønnesåsen bo- og aktivitetssenter mener matopplevelser er viktig for hverdagslivet på sykehjem.

Foto: Annette Grasmo Bergman / NRK

Institusjonsleder Reidar Thoresen på Bjønnesåsen bo- og aktivitetssenter tror valgfriheten som beboerne nå får, vil hjelpe på matlysten.

– Det er viktig at det gamle hverdagslivet er en del av det å være på sykehjem. Matlukt, matopplevelser og det å snakke om mat er noe vi ønsker å gi beboerne i hverdagen, sier Thoresen.