Du kan bli tykkere av å se for mye på OL

Snur du døgnet eller sover lite kan du fort legge på deg, advarer fedmeekspert.

OL 2018 fra sofakrogen
Foto: Anette Dotset Stensholt / NRK

Tidsforskjellen på åtte timer mellom Norge og OL-byen Pyeongchang gjør det vanskelig å få med seg alt av idrett, og mange av øvelsene går på natta, norsk tid.

Om du ødelegger den normale døgnrytmen kan konsekvensen bli søvnmangel, og det kan også gå utover matvanene dine.

– Sover du for lite blir man i dårlig form dagen etter og det er lett å spise mer mat enn man trenger. Lite søvn gir også økt appetitt på usunn mat. Helt eksakt hvorfor vet vi egentlig ikke, men forskning viser at det er sånn, sier Jøran Hjelmesæth, leder for Senter for sykelig overvekt, ved sykehuset i Vestfold.

– Søvn er viktig for å holde den biologiske klokka i gang, og motvirker du den påvirker det energiomsetningen og sult- og metthetsfølelsen, sier han.

Jøran Hjelmesæth

FAGMANN: Jøran Hjelmesæth er leder for Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold.

Foto: Sykehuset i Vestfold
Jan Magnus Fredheim

SØVNEKSPERT: Jan Magnus Fredheim ved sykehuset i Vestfold.

Foto: Privat

Drikk vann

– I tillegg synes mange det er ok å tygge på noe mens man sitter og ser på TV. Da får man dobbelt opp, man får mer mat på natta, da man egentlig ikke trenger mat, og mer mat på dagtid, sier Hjelmesæth.

Det beste er å la være å spise på natta og bare drikke vann, mener han.

– Hvis du føler at du må spise på natta bør du kompensere for det på dagtid ved å spise mindre, eller øke den fysiske aktivitet i hverdagen. Å gå en rask tur på en times tid på ettermiddagen er god trim, mener Hjelmesæth.

Kort lunte

Men lite søvn også forandre psyken din. Over tid kan det gi deg depressive plager, og i korte perioder påvirker det din psykiske helse.

– Poenget med å sove er at vi skal huske bedre og sover du lite får du dårligere hukommelse, rett og slett. Du får også kortere lunte og blir lett ukonsentrert hvis søvnen er dårlig, sier søvnekspert Jan Magnus Frednes.

– Er det skadelig å sove lite i et par uker, som nå under OL?

– Det vil alltid komme an på hvor godt man tåler lite søvn, men normalt sett er det ikke farlig i perioder. En generell test på om man har sovet lite eller ikke, er om du blir trøtt på dagtid. Å ta en «power nap» funger for å ta igjen søvn i korte perioder.