Lag din egen beredskapsplan

Sprengkulde og mye snø kan føre til at det du tar for gitt av strøm, vann eller telefon blir borte. Heidi Bye Svartangen var uten strøm i 17 timer.

Stearinlys tent på grunn av strømstans i Andebu

LYSER OPP: Stearinlys er både praktisk og koselig når strømmen går.

Foto: Privat

Flere tusen husstander var uten strøm både på østlandet og på sørlandet i helgen, og i Hedmark er det sprengkulde. Det er viktig å være forberedt på dager uten strøm og vann, mener Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Lørdag hadde Heidi Bye Svartangen, som bor i Andebu i Vestfold, lovet barna sine overnattingsbesøk og taco til middag. Klokken 18.30 forsvant imidlertid strømmen.

Familien fikk ikke strømmen tilbake før etter 17 timer.

Kald taco

Nedsnødd hus i Høyjord

NEDSNØDD: Heidi Bye Svartangens hus i Høyjord i Andebu var nedsnødd i helgen.

Foto: Privat

Mobiltelefoner og lamper ble erstattet med prat rundt middagsbordet og stearinlys. Taco ble det også, men uten kjøttdeig.

For å holde varmen gikk det mer ved enn vanlig.

– Jeg er veldig glad vi har vedfyring, sier Svartangen.

Til tross for at strømmen var borte, fikk hun og barna en fin kveld.

– Vi var samlet rundt spisebordet og alle var fornøyde. Vi hadde masse stearinlys og fyr i peisen, forteller hun.

Selv om alle, spesielt de yngste, jublet og løp for å lade opp telefonene sine da strømmen kom tilbake, tror Svartangen at de også satte pris på noen timer uten strøm.

– Jeg tror vi alle satte pris på å sitte og snakke sammen.

– Vær forberedt

Kristin Cordt-Hansen

– LAG EN PLAN: Assisterende direktør ved DSB, Kristin Cordt-Hansen, mener alle burde ha en enkel beredskapsplan.

Foto: Helsedirektoratet

Assisterende direktør ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Kristin Cordt-Hansen, oppfordrer alle til å tenke gjennom hva de skulle ha gjort ved et langvarig strømbrudd.

– Vi står overfor nye utfordringer, med klimaendringer som også rammer Norge. Vi får mer vær, og man bør planlegge for at det blir strømbrudd, vannet kan fryse og været kan hindre at man får dratt på butikken, sier Cordt-Hansen.

Hun oppfordrer alle til å lage en enkel beredskapsplan, slik at man er forberedt på å være uten strøm eller vann i noen dager.

– Man bør ha mat og drikke for noen dager. Da er det snakk om tørrvarer som kan tåle litt lagring og å ha tappet vann. I tillegg bør man ha en varmekilde og annet som man tenker at man trenger. For noen kan det for eksempel være viktig å ha medisiner for noen dager i hus.

Tappet vann

Familien i Andebu har mistet strømmen før, og vet hva de må gjøre når det skjer.

– Det første vi gjør er å tappe vann og sette på do, for trykket forsvinner etter hvert. Det gikk greit hele lørdagen, men søndagen var trykket borte, forteller Svartangen.

I tillegg til at strømmen var borte, fikk flere kommuner problemer med at mobildekningen forsvant i perioder.

– Det var det jeg savnet mest. Hvis det hadde skjedd noe, hadde jeg ikke fått sagt ifra, sier hun.