Hopp til innhold

Drar til Afghanistan for å rense vann

I april skal Cecile Kolstad fra Re fullføre masteroppgaven med å gjennomføre forsøk.

Cecilie Kolstad

Cecilie Kolstad jobber med sin masteroppgave ved Universitetet på Ås, og samarbeider med Asplan Viak og Kirkens Nødhjelp om et prosjekt.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Drikkevann er en verdifull ressurs, og det er slett ikke alle mennesker her i verden som har ubegrenset tilgang på godt drikkevann slik vi har.

En av dem som jobber for at flere skal få tilgang på drikkevann er Cecilie Kolstad fra Re. Hun er student ved Universitetet på Ås, og i april reiser hun til Afghanistan for å teste sitt prosjekt.

– Prosjektet er i samarbeid med Asplan Viak og Kirkens Nødhjelp, hvor vi skal lage en enkel løsning. Du kan tenke deg et lite drivhus på 0,5 m² til 1,5 m². Det skal avsalte grunnvannet via solenergi, og vi skal kunne finne materialet til å bygge dem der nede i landsbyene, sier Kolstad til NRK.no.

Målgruppen er de fattigste delene av Afghanistan.

– Utfordringen med løsningen er at det kan gi lite vann, så det er om å gjøre å optimalisere designet og finne materialet som er det beste. Vi må ha mest mulig sol i løpet av dagen, forklarer Kolstad og legger til:

– Utbyttet fra andre utførte eksperimenter er mellom 3 og 7 liter pr. dag pr. m². Det er ikke så mye, men dette er en løsning som ikke er så mye testet. Så jeg tror det er mye å hente.

Les også: Sender renseutstyr til Filippinene

NRK kom først i kontakt med Kolstad da hun møtte opp på vår stand for «Drømmer for Norge».

I videoen under kan du se hva hun fortalte:

Se hva Cecilie drømmer om

Foto: Philip Hofgaard

Har flere planer

Når «drivhusene» settes opp i Afghanistan må de optimaliseres, og Kolstad har flere planer.

– Blant annet å ha en svart bunn. Kanskje tilføre svamper, svart kull eller svarte steiner som kan lagre energi etter at sola har gått ned, slik at du får høyere temperatur og økt fordampning, forklarer Kolstad.

– Og dette er faktisk ditt prosjekt?

– Ja, det er en masteroppgave som jeg skal levere nå i sommer. Dette er en mulighet jeg kommer til å lære mye av og jeg ønsker jo selv å jobbe i bistand.

Les også: Obama forbereder full tilbaketrekking fra Afghanistan i år

Må lære opp folk

I Afghanistan er det snart presidentvalg, derfor blir ikke avreise før i slutten av april, i frykt for at det kan være uroligheter.

– Da er håpet at de har begynt å lage disse, og da blir det å diskutere med lokalbefolkningen om eventuelle endringer. Og samtidig også å lære opp folk der nede til å bygge dette selv, for det er sånn det blir bærekraftig, forteller Kolstad.

Hun blir i Afghanistan i en måned for å gjøre forsøk og samle data.

Torsdag møtte hun representanter fra Afghanistan.

– Da la jeg frem mine design, og hvilke materialer vi kan bruke. De fleste er veldig bekymret for hva utbyttet kommer til å bli, men jeg prøver å holde målene realistiske og heller bli positivt overrasket, sier Kolstad.

Hun har fått lovnader om hjelp når hun kommer til Afghanistan, og frykter ikke å reise.

– Nei, jeg vil jobbe med bistand og jeg ønsker å hjelpe folk med å hjelpe seg selv. Så når jeg har denne, ønsker jeg å kunne gi kunnskaper til andre, avslutter Kolstad.