Mann (60) dømt til forvaring for voldtekt

Mannen anker dommen.

Bistandsadvokat Helge Hjetland og aktor Håvard Kalvåg

Kvinnens bistandsadvokat, Helge Hjetland, og aktor i saken, Håvard Kalvåg, var begge til stede i retten da saken mot 60-åringen startet tidligere denne måneden.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Nordre Vestfold tingrett har besluttet at 60-åringen er skyldig i voldtekten som skal ha skjedd i Horten i juni i fjor, og dømte han til forvaring med en tidsramme på seks år og en minstetid på fire år.

60-åringen er tidligere dømt for 12 lovbrudd, og har til sammen sittet fengslet de siste 30 årene. Han har hele tiden nektet for å ha voldtatt kvinnen i Horten, og erkjente ikke straffskyld da rettssaken mot ham startet tidligere denne måneden.

Voldtekten skal ha skjedd rett etter at han slapp ut av Ila fengsel etter endt soning for voldtekt og drap.

Erstatning

Kvinnen som mannen er dømt for å ha voldtatt, sa i retten at hun møtte 60-åringen på et utested i Horten, at de hadde gått inn på en bar og tatt noe å drikke.

Hun forklarte videre at hun, etter dette, ikke husker hva som skjedde før hun våknet på stuegulvet i mannens leilighet, og at mannen deretter tvang henne til oralsex.

Da mannen forklarte seg like etterpå, beskrev han et annet hendelsesforløp og sa at alt var frivillig.

Retten trodde altså ikke på ham, og i tillegg til fengsel, er mannen dømt til å betale 150 000 kroner i oppreisningserstatning til kvinnen.

Anker

Vibeke Hein Bæra

Vibeke Hein Bæra er uenig i rettens vurdering, og sier til NRK at hennes klient kommer til å anke dommen.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Mannens forsvarer, advokat Vibeke Hein Bæra, sier til NRK at hennes klient skal anke dommen.

– Jeg er uenig i rettens vurdering. Den sier blant annet at mannens troverdighet må sees i lys av dommen mot ham for 21 år siden.

Dette sier hun på bakgrunn av dette avsnittet i dommen:

«Retten bemerker at det er viktig at skyldspørsmålet i foreliggende sak skal kun vurderes ut fra bevisene i saken, men med hensyn til generell troverdighet må det også kunne vises til dommen for siste straffbare forhold, jf. Eidsivating lagmannsretts dom av 4. november 1994. Også her, som tre ganger tidligere, benektet han voldtekt og forklarte at samleiet var frivillig».