NRK Meny
Normal

Dømt til tre års fengsel i 20 år gammel overgrepssak

En mann i 60-årene er dømt til tre år i fengsel for overgrep på sin niese. Overgrepene skal ha pågått i 1997 og 1998.

Fasade, Nordre Vestfold tingrett

ANKER: Mannen i 60-åra anker overgrepdommen fra Nordre-Vestfold tingrett.

Foto: Freddy Samson Fagerheim / nrk

Retten fant ingen formildende omstendigheter i overgrepssaken der en mann i 60-årene har stått tiltalt for grove seksuelle overgrep mot sin niese.

Nå er han av en enstemmig rett dømt til tre års fengsel. Han er også dømt til å betale sin niese 150.000 kroner i oppreisningserstatning.

Mannen har vært på rømmen i 13 år, noe retten mener har påført den fornærmede tilleggsbelastninger siden hun har levd i uvisshet om onkelen ville dukke opp.

Dette har ifølge retten frarøvet henne muligheten til å kunne falle til ro etter traumer hun ble påført gjennom overgrepene som skal ha skjedd mellom 1997 og 1998. Da var den fornærmede ni år gammel.

Nektet skyld

Mannen i 60-årene mener han er uskyldig og vil anke saken, skriver Gjengangeren som var først ute med å omtale dommen.

Påtalemyndigheten har på sin side lagt vekt på mannens lite troverdige forklaringer. Blant annet at han aldri hadde niesen på fanget, mens et bilde gitt til politiet av den fornærmedes mor beviser det motsatte.

Han har også forklart at niesen kun var i hans leilighet to ganger, noe retten ser som usannsynlig og lite troverdig siden de bodde i hver sin leilighet i samme hus, uten låste dører mellom delene.

Mannen nekter også for å ha visst om at han ble tiltalt i saken i 2004 på tross av at dokumentet viser at tiltalebeslutningen har blitt forkynt for ham og at han var klar over at sønnen hans også var tiltalt for overgrep mot jenta.

Les også:

Niesen ble trodd

Den fornærmedes fetter og nevøen til morens daværende samboer er også dømt, henholdsvis i 2005 og 2004, for å ha forgrepet seg seksuelt på henne. Begge bekreftet da på lang vei den fornærmedes forklaring.

Dette mener retten viser at kvinnen, som nå er i 20-årene, har fortalt sannheten også om onkelens overgrep.

At hun samtidig klart skiller mellom hva de tre ulike overgriperne har gjort med henne og heller ikke utbroderer eller overdriver hendelsene mener retten også støtter opp om hennes troverdighet.