NRK Meny
Normal

Voldtok kvinne som ville si unnskyld

Kvinnen ville gjøre opp for seg etter å ha brukt stygge ord. Det endte med at hun ble voldtatt av en 20-åring som nå er dømt til flere års fengsel.

Dom i Borgarting Lagmannsrett.
Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Normalt er straffenivået for voldtekt fire år, men 20-åringen som forgrep seg på en kvinne i april i fjor er nå dømt til fem års fengsel i Tønsberg tingrett.

Det er skjerpende omstendigheter som gjør straffen strengere, og retten trekker blant annet frem at kvinnen var under atten år da overgrepet skjedde og at voldtekten var smertefull både da den fant sted og i de nærmeste dagene etter.

20-åringen er også dømt til å betale offeret 175 tusen kroner i oppreisning.

Videre forbys han i tre år etter at dommen er endelig å forfølge, besøke eller på annet vis kontakte kvinnen han forgrep seg på. Kontaktforbudet gjelder også alle former for sosiale medier.

Hadde dårlig samvittighet

Tiltalte og den fornærmede kvinnen hadde kjent hverandre siden 2012. De skal ha hatt et vennskaplig forhold og hadde ved to tidligere anledninger også vært intime.

Da kvinnen kontaktet tiltalte per SMS i februar i fjor hadde hun dårlig samvittighet fordi hun tidligere hadde brukt ukvemsord overfor mannen. Hun ville snakke med ham, og spurte om hun kunne sove over.

Hun kom til leiligheten like før klokken to om natten, men samtalen ble kortvarig fordi mannen var mest opptatt av å få kvinnen til å kle av seg. Hun var lite villig til dette, men da tiltalte hevet stemmen, ble hun redd og tok likevel av seg klærne.

Tvunget til å dusje

20-åringen beordret kvinnen inn på badet for å dusje, og kom deretter selv naken inn i rommet. Der gjennomførte han det første overgrept.

Kvinnen gjorde motstand, og kom seg til slutt løs fra mannen som sa han ikke skulle gjøre henne noe mer.

Da fornærmede sa hun ville bort fra leiligheten ble det drakamp om klærne hennes i stuen. Hun endte opp innerst i rommet, mens tiltalte blokkerte utgangsdøren slik at hun ikke kom seg ut. Så dyttet han kvinnen ned på gulvet og voldtok henne på nytt.

Avgjørende SMS-bevis

I dommen viser Tønsberg tingrett til at den ikke er i tvil om at kvinnen var redd og gjorde så mye motstand hun turte. Retten skriver også at den har lagt avgjørende vekt på fornærmedes forklaring i bevisvurderingen.

Særlig støttes forklaringen hennes av SMS-veksling mellom tiltalte og kvinnen dagen etter hendelsen. SMSene er sikret fra begges parters mobiltelefoner, og retten mener tiltales forklaring om hva som skjedde er uforenlig både med SMS-vekslingen han var med på og med fornærmedes forklaring.

Den 20 år gamle mannen har siden anmeldelsestidspunktet vært ilagt besøksforbud overfor kvinnen.